ŐSZI BORTÚRA

Tokaji borvidék

Chateau Dereszla Pincészet

november 6-7.

Tartsatok velünk! Lehetőségetek lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok életvidám emberrel megismerkedni! Könnyed tokaji gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében. A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Tokaji borvidék szívében található Henye Borbárban (délután) és Chateau Dereszla Pincészetben (este).
A részvétel szabadon választott – Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!

Általános információk

Időpont

HelyszÍn

Programok

Kiválasztott program díja

November 6-7.

Tokaji borvidék

Chateau Dereszla Pincészet 

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délig): 23.000 Ft
(túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6+3 tételes, szombat esti szállás, vasárnapi reggeli)

Túra részvételi díj (péntek estétől vasárnap délig): 30.000 Ft
(péntek esti szállás, szombati reggeli, túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6+3 tételes, szombat esti szállás és vasárnapi reggeli)

Jelentkezés

NÉV

E-mail

Telefon

UTazás

Étkezés

Jelige a szobabeosztáshoz

Elfogadod-e, hogy ellentétes neművel vagy egyszobában?

Egyéb kérdés, megjegyzés

részletes PRogram

Találkozó

November 06-án, szombat reggel 09:30-kor találkozunk a bodrogkeresztúri Betlehem Evangélikus Pihenőház parkolójában.
Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth Lajos utca 116.
Budapestről 2,5 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M3 – M30 – Miskolc – 37-es út – Szerencs – Bodrogkeresztúr

Esetleges kérdéseidet a kommunikacio@palferi.hu e-mail címre várjuk.

Túraútvonal

Szombat: Bodrogkeresztúr – Kis Henye – Terézia domb (Szent Teréz kápolna)  – Áldó Krisztus szobor – Tarcali bányató – Szentkereszt – Henye Borbár – Bodrogkeresztúr
https://www.alltrails.com/explore/map/bodrogkeresztur-kortura-78daab4
Táv: 15 km Szint fel: 430 m

Vasárnap: Mád környéki kalandozások

A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Szállás

Bodrogkeresztúri Betlehem Evangélikus Pihenőház (32 fő)

Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth Lajos utca 116.

Részvételi díj

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délig): 23.000 Ft
(túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6+3 tételes, szombat esti szállás, vasárnapi reggeli)

Túra részvételi díj (péntek estétől vasárnap délig): 30.000 Ft
(péntek esti szállás, szombati reggeli, túravezetés, szombati vacsora, borkóstoló 6+3 tételes, szombat esti szállás és vasárnapi reggeli)

Utazás

Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.
Kérjük, a táblázatban majd mindenki jelölje, aki fuvart keres, illetve az autósok jelezzék, tudnak-e utast fogadni, honnan, mikori indulással.
A telefonszámaitokat is kérjük, írjátok majd be.

Étkezés

Az étkezés módját (normál, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes) az űrlapon tudod megadni

Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés

Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Borkóstoló

Chateau Dereszla Pincészet 6 tételes + Henye Borbár 3 tételes
https://www.dereszla.com/hu/

A jelenlegi pincerendszer legmagasabban fekvő és egyben legfiatalabb, a 19. század elején kivájt pincéje a soproni borkereskedő zsidó család, Kláberék tulajdona volt, amit az 1944-es Holocaustot követően államosítottak. A pincerendszer fő ágai 1945-ben az akkor alakult Tokaji Borforgalmi Vállalat tulajdonába kerültek, majd az ebből alakult Tokaji Borkombinát felvásárló és érlelő pincéje lett. Az 1990-es évek privatizációs hullámában, 1992-ben került Franciaország legnagyobb mezőgazdasági szövetkezeti vállalata, a Loire menti CANA tulajdonába.
Néhány elvesztegetett évet követően 2000-ben a Champagne-i D’Aulan család látta úgy, hogy érdemes ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező pincét újra felvirágoztatni. A teljes borászati technológiával egy időben a pincerendszer is felújításra került az eredeti állapot szerint.
2007 elejére alakult ki a pincészet mai formája. Ekkor új feldolgozó épület, logisztikai és adminisztrációs egységek épültek, melyek követik a régi pincebejáratként és présházként szolgáló műemlék épületek hangulatát, stílusát.
2016-tól a Dereszla Pincészet magyar tulajdonban folytatja működését.

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidék 1737 óta védettséget élvez, a világon elsőként nyilvánították, királyi rendeletben, zárt borvidékké. Ma a bortörvény különleges szabályozása vonatkozik rá.
Tokaj központi helyzete, a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld közötti szekérforgalom legfőbb állomásaként, a város fejlődése szempontjából alapvető volt.
Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai-családoké. A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival. Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Az itteni borok gyógyító erejét Paracelsus is megírta.
Tokaj a világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.
A Szerelmi pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött nemespenésszel borított pincéket találunk. A kiváló klímával rendelkező pincék optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez. A Szőlő és Bor Nemzetközi városa megtisztelő címmel bíró Tokaj a fesztiválok révén évről évre egyre több látogatót fogad. A Tokaj-Hegyalja Fesztivál keretében zenekarok, filmvetítések, sportolási és kirándulási lehetőségek és persze a tokaji borok várják a vendégeket. Ezek mellett a Tokaji Borok Fesztiválja, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a Tokaji Filmmustra, a Jazz Fesztivál, a Tokaji Ősz és a Téli Motoros Találkozó programjai is közkedveltek. Egyéb látnivalókban is gazdag a város. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Dessewfy-kastélyra gondolunk.

Bortúra hangulat 🙂

Fő támogatónk:

További támogatóink