Hasznos linkek gyűjteménye - COVID-19

Hasznos gyűjtőoldalak a témában

https://mta.hu/tudomany_hirei/lelki-tamasz-jarvany-idejen-onkentes-pszichologiai-segitok-listaja-110572 – Önkéntes pszichológus segítők listája és egyéb hasznos információk, tanácsok

http://pszi.hu/krizishelp/ – A járványhelyzetre létrehozott oldal több önkéntes pszichológus listával, tájékoztató anyagokkal, megküzdést segítő jó gyakorlatokkal, szülőknek szóló segédanyagokkal

Ingyenes segítő beszélgetések

http://pszi.hu/probono_pszichologus/ – Ingyenes segítő beszélgetés a koronavírus helyzetben (pszichológusok)

https://psychoanalysis.hu/onkentes_segitok_es_elerhetosegeik – Ingyenes segítő beszélgetés a koronavírus helyzetben (3-5 alkalom) a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület szervezésében

https://meghallgatunk.online/Ingyenes online vagy telefonos segítő beszélgetés a koronavírus helyzetben (coachok, mentálhigiénés szakemberek és pszichológusok)

http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/2020/03/13/betegellatas-tajekoztato – Krízisvonal (a SOTE Klinikai Pszichológia Szakambulancia szakemberei)

http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/27/tobb-szolgaltatas-is-indult-az-egyetemen-az-egeszsegugyi-dolgozok-lelki-tamogatasara/ – SOTE lelki segély az egészségügyi dolgozók számára (és egyéb lelki segély vonalak)

http://antroposegyesulet.hu/hirek/lelekfrissito-ingyenes-mentalhigienes-beszelgetesek-jarvany-idejen – Ingyenes online segítő beszélgetés a koronavírus helyzetben

https://oazis.jezsuita.hu/ – A járvány idején telefonos és online lelkigondozói segélyszolgálatra állt át az Oázis (ingyenes).

Jelentkezési lap segítő beszélgetésre – Pszichológus hallgatók ingyen vállalnak segítő beszélgetést 1-3 alkalom erejéig (az ELTE PPK Életvezetési Tanácsadó szakmai vezetése alatt)

Hasznos tematikus linkgyűjtemények

https://www.facebook.com/Kibontakozo.Coaching.Trening.Mentalhigiene – Szepesvári Orsi FB oldala sok hasznos tematikus linkkel a járvány idejére. Orsi régi Pálferis szervező, a Pálferi Karitász megálmodója és létrehozója.

Online anyagok népszerű pszichológusoktól, szakemberektől

A MOL áprilisi Fresh Magazinjában beszélgetés Pál Ferivel 

https://www.haromkiralyfi.hu/veszekedes-helyett-osszebujas – videósorozat neves pszichológusokkal családoknak a bezártság idejére

https://www.facebook.com/maipszicho/ – Orvos-Tóth Noémi Fb-oldala, ahol élőben jelentkezik a járvány idején

Bagdy Emőke YouTube-csatornája

Online házicsoportok indulnak

Szabó István, régi pálferis önkéntes és szervező, online „házicsoportot” (beszélgetős, önsegítő csoportot) indított, valamint egy ingyenes online képzést azoknak, akik „házicsoportokat” szeretnének indítani a jövőben. A csoportok beteltek, de a jelentkezési lapot nem zárjuk le, ugyanis igény esetén a jövőben még szeretnénk indítani hasonló csoportokat, és akkor értesítjük a jelentkezőket. Ez július közepén várható. További részletek itt.

https://nfsz.munka.hu/Lapok/Default.aspx – Általános információk a munkavállalásról

https://www.facebook.com/groups/622031151259929/ – Pálferis álláskereső FB-csoport

www.profession.hu/koronavirus-allasok – Az ország egyik legnagyobb álláskereső portálja nyújt segítséget ezzel az oldallal a vírus idején

http://www.manpower.hu/index.php/hu/ – Országos álláskereső portál

https://dreamjo.bs/hu – Álláshirdetések

https://www.nonprofit.hu/allasok – Civil szervezetek és szociális/karitatív szervezetek álláshirdetései

http://www.3sz.hu/tartalom/állást-kínál – Állások szociális területen dolgozóknak

kozigallas.gov.hu – Közszféra állásportálja

munkaszuret.hu – Mezőgazdasági idénymunkákra keresnek

Hogyan tudunk most (is) jól segíteni?

 1. Építkezzünk!

  Töltsük fel magunkat energiával a számunkra megfelelő módon.

  Nehéz időszakot élünk meg, számtalan változáshoz próbálunk alkalmazkodni. Fontos, hogy megpróbáljuk a lehetőségekhez mérten jól érezni magunkat a bőrünkben. Ha mi jól vagyunk, akkor tudunk jól segíteni másoknak.

  Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, ne féljünk jelezni azt. Sok olyan oldalt is találtok a Mentálhigiéné részben javasolt linkek között, ahol lehet tematikusan segítséget kérni.

 2. Nézzünk körbe!
  Gondoljuk át van-e a környezetünkben olyan személy, család, aki segítségre szorul. Bevásárlás, kutyasétáltatás, takarítás, bármi. A szomszédban, az emeleten, a családban. A segítő szervezeteknek attól tud csökkenni a feladata, ha a természetes támaszok aktivizálják magukat. Pontosan annyira fontos és hasznos, ha magunk körül segítkezünk, mintha csatlakoznánk egy szervezethez.
 3. Keressük fel a helyi lehetőségeket!
  Nem kell akkor sem sokkal messzebbre menni, ha nincs a látókörünkben rászoruló személy. Az önkormányzatok nagyon sok helyen keresik az önkéntes segítőket. Velük is fel lehet venni a kapcsolatot.
 4. Valami egészen másra, speciálisra vágyóknak

  Lehet tematikusan is nézelődni, kit mi érdekel. Nagyon sok lehetőség van most is az önkéntességre egész Magyarország területén.

  Amire érdemes odafigyelni: pontosan ismerjük meg a feladatot, mielőtt belevágunk, s tudjuk jó szívvel vállalni, amit kérnek.

  Oda jelentkezzünk, ahová hívást, motivációt érzünk, ami érdekel minket. Fontos, hogy lehetőség szerint mindkét fél profitáljon a történetből.

http://www.onkentes.hu/cikkek/mi-az-az-oenkentesseg – Az önkéntességről általában

https://segitunkegymasnak.hu/ – Központi oldal, ahol nagyon sokféle segítési lehetőség van összegyűjtve a járvány kapcsán (Készítette az Önkéntességért és Adományokért Felelős Akciócsoport) 

https://maltai.hu/adomanyok – A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál kínált önkéntes és adományozási lehetőségek

https://noe.hu/hirek/angyali-csomagkuldo-szolgalat-a-rendkivuli-helyzetben/ – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a karácsonyi Angyali Csomagküldő Szolgálat (ACSSZ) mintájára a koronavírus-járvány okozta családi vészhelyzetek enyhítése érdekében elindítja Angyali Csomagküldő Szolgálatát.

http://bodortibor.hu/csatlakozz/ – Látássérülteknek készülő hangoskönyvek készítéséhez lehet jelentkezni felolvasónak és technikusnak

A Noé Állatotthon és még sok más állatotthon is várja a segítséget.

Egyszerűbb gyermekkor FB-csoport – Az Egyszerűbb Gyermekkor (Kim John Payne) című könyv szellemében működő FB-csoport.

Válaszkész Szülők Egyesülete FB oldal és Válaszkész Szülők Egyesülete FB csoport

Ovis karanTanya FB-csoport – Sok ötlettel az otthon töltött időre.

https://www.pagony.hu/cikkek/tippek-otletek-szuloknek-ha-unatkozik-a-gyerek-reflexshop-jatekok – Egyszemélyes és/vagy benti játékok.

https://mokastanitas.hu/blog/elolvasom/lakasban-is-jatszhato-25-mozgasos-jatek-33 – Benti mozgásos játékok.

https://www.szuloklapja.hu/gyermekprogramok/6445/107-szuper-benti-jatek-es-elfoglaltsag-gyerekeknek:-ennyi-mindent-csinalhattok-otthon-ha-nem-lehet-kimenni.html – Sok-sok tipp és útmutató benti játékhoz, foglalkozáshoz.

https://www.nagyszuloklapja.hu/jatek-az-unokaval/3583/papirhajtogatas-gyerekeknek:-igy-keszul-a-hajo-a-kocka-es-a-sotarto-papirbol-lepesrol-lepesre-videokkal.html – Papírhajtogatás.

https://lapulevel-kreativ.blog.hu/ – Kreatív alkotás gyerekekkel az újrahasznosítás jegyében

https://www.gyerekprogramajanlo.hu/hetvegi-program-ujdonsagok/elo-kozvetitesek-gyerekeknek-folyamatosan-frissulo-lista/54716/ – Mese, bábszínház, bűvész-show, interaktív gyerekfoglalkozások

Ingyen online sakk gyerekeknek

https://www.matekmindenkinek.hu/tananyagok/tudastar – Ingyenes segédanyag matekból a távoktatás idején.

https://nepmese.hu/ – Sok-sok népmese.

https://minimatine.hu/ – Hasznos ötletek, gyermekprogramok otthonra.

Rumini hangjátékok most ingyen letölthetők

Bartos Erika több meséjét felolvasta és ezek elérhetők itt.

https://archivum.mtva.hu/radio/ – Az MTVA Archívuma a digitális oktatásra történő átállás és a tartalmas szórakozás elősegítése érdekében Hangarchívumából több száz hangoskönyvet és komolyzenei művet tett online szabadon elérhetővé kicsiknek és nagyoknak.

https://zoobudapest.com/oktatas/digitalis-allatkert – Érdekes cikkek és oktatási anyagok a járvány idejére.

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/nonstop-nemzeti-muzeum-segitseg-online-oktatashoz-0 – A Magyar Nemzeti Múzeum segédanyagai az online oktatáshoz.

https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok – A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának szakemberei 90 klasszikus mozgóképet tettek online elérhetővé a tanév végéig (irodalmi művek adaptációi, valamint történelmi, ifjúsági és animációs filmek)

Sok online játék és tananyag a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalán

http://ckpinfo.hu/2020/04/15/tavtanitas-digitalis-tanulas-autonom-tanulas-a-gyakorlatban-gyarmathy-eva-osszefoglaloja-pedagogusoknak/ – Tanácsok pedagógusoknak és szülőknek a távoktatáshoz

Film

https://www.facebook.com/groups/378725445819119/ – Pálferis Filmklub FB-csoport filmajánlásokkal, közösséggel

https://madoke.hu/dokumentumfilmek-online-2020/ – A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete a kijárási korlátozás idején 5+1 magyar dokumentumfilmet 1 hétig ingyenesen elérhetővé tesz – május 8-tól egy hétig többek között a Létezés eufóriája c. Pálferi által szintén méltatott film is elérhető. Külföldröl a MADOKK állandó gyűjteményt lehet ingyenesen használni.

https://film.artmozi.huBudapest Távmozi: művészmozik napi műsorrenddel vetítenek filmeket (990 Ft/jegy)

https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok – A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának szakemberei 90 klasszikus mozgóképet tettek online elérhetővé a tanév végéig (irodalmi művek adaptációi, valamint történelmi, ifjúsági és animációs filmek)

Irodalom

https://pim.hu/hu/dia – Kortárs írók művei online (a felhasználók számára) ingyenesen elérhetők

https://mek.oszk.hu/ – Az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtára

https://motto.suli.hu/evfolyam/ – Színészek olvasnak fel verseket

Zene

https://bfz.hu/hu/media/karantenestek/ – A Budapesti Fesztiválzenekar online koncerteket ad.

https://zeneakademia.hu/multimedia/koncertkozvetitesek-120737 – A Zeneakadémia archívumából hallgathatunk koncerteket.

https://www.mupa.hu/media/mupa-home – A MÜPA virtuális hangversenytermébe léphetünk be.

https://www.sydneyoperahouse.com/digital.html – egészen Ausztráliáig is utazhatunk szép zenéért.

https://www.metopera.org/ – A New York-i Operaházba is eljuthatunk.

Színház

https://www.facebook.com/MomentanTarsulat/

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/folyamatos-ingyenes-kozvetitesek-es-korlatlanul-elerheto-szinhazi-eloadasok-es-koncertek/

Múzeumok, kiállítások, virtuális séták

https://matyas-templom.hu/virtualis-tura – Virtuális séta a Mátyás templomban

https://www.octogon.hu/epiteszet/9-botanikus-kert-amelyet-virtualisan-bejarhatsz/ – Világhírű botanikus kertekben vezetett séta.

https://papageno.hu/intermezzo/2020/04/virtualisan-lehet-bebarangolni-a-leghiresebb-egyiptomi-lelohelyek-es-muzeumok-egy-reszet/ – Virtuális séta egyiptomi lelőhelyeken és múzeumokban 

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/kozzetette-2-8-millios-digitalizalt-gyujtemenyet-a-smithsonian-intezet – A Smithsonian Intézet digitális gyűjteménye

https://www.travelo.hu/rendezveny/20200312-a-tiz-legszebb-muzeum-virtualis-kiallitas.html

Kulturális folyóiratok

https://papageno.hu/

https://fidelio.hu

https://magazin.libri.hu/libri-trend/libri/

Egyéb

https://www.facebook.com/groups/elokozvetitesek/ – FB-csoport élő közvetítés és egyéb kulturális megosztásokkal

https://welovebudapest.com/ – tippek, interjúk, virtuális séták

https://mome.hu/hu/esemeny/196/a-koronavirus-okozta-helyzetben-felajanlott-ingyenes-tartalmak-kulturalis-programok-betekintheto-archivumok – Gazdag linkgyűjtemény mindenféle kulturális lehetőségről

https://www.greenfoxacademy.com/esemenyeink/stayathome-coding-camp – Ingyenes online programozóképzés (alapok)

https://www.ixl.com/spanish/ – Online spanyol nyelvórák

https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso – Országos helyi termelői kereső.

A Biolkultúra Ökopiac termelőinek (MOM Kult mellett) elérhetősége megrendeléshez

http://www.kispiacdunakeszi.hu/ – Házi készítésű termékek, termelői áruk vásárolhatók közvetlenül a termelőktől. A honlap segítségével az igényeket előre lehet jelezni. (Dunakeszi)

http://www.ittaszezon.hu

http://www.nekedterem.hu

http://mehesgazda.hu/ – Pálferis körben és a Babér utcai templomban ismert méhészgazda saját illetve megbízható eredetű mézeket árul és házhoz is szállít.

https://www.nyiregyhazikosar.hu/ – Nyíregyházi közösségi kezdeményezés, ahol helyi termelők áruit juttatják el a nyíregyháziakhoz.

https://www.facebook.com/kishortobagymajor/ – A Magyar Vöröskereszt projektje Mezőcsáton. A farmon kecskesajtot készítenek és online is rendelhető. 80%-ban megváltozott képességű vagy fogyatékkal élő munkaerővel dolgoznak.

Az érvényben lévő korlátozások szerint:
„Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.” (71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet, 5. §)
 
Vagyis a fentieket betartva, elvileg lehet kültéri sporttevékenységet folytatni. Ugyanakkor a települések további korlátozásokat vezethetnek be (95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelet), ezért ezekről tájékozódjatok!
 
Hasznos linkek testmozgáshoz, sportoláshoz:
https://www.facebook.com/suhanjfitness/ – Naponta több típusú óra, idősebbek, kevésbé sportos alkatúak is találnak magukhoz illőt, jól követhető instrukciókkal
Vikisyogavibes FB csoport – Heti két alkalommal jógaóra, visszanézhető, nagyon kedves, hiteles óraadóval
https://www.facebook.com/rubintreka/ – Pörgős, erősítő torna heti 3 alkalommal (H, CS: 19:00, SZo 17:00)
https://sportagvalaszto.hu/ – Hasznos cikkek sportról, hogy a gyakorlat az elmélettel is meg legyen alapozva.
A magyaredzo.hu videós anyaggal támogatja a profibb sportolók gyakorlását
 
 

http://semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/utmutato-a-koronavirusos-betegek-otthoni-apolasa/​

https://www.tavszem.hu/ – A kijárási korlátozás idéjén is segít a Távszem a látássérületeknek.

https://fszk.hu/hir/akadalymentes-informaciok-a-koronavirusrol-fogyatekos-emberek-szamara/ – Információk a koronavírusról különféle fogyatékkal élő emberek számára.

https://forbes.hu/uzlet/ingyenesse-teszi-a-logmein-tavmunka-szoftvereit-hogy-segitse-a-koronavirus-elleni-harcot/ – távmunka szoftver ingyen

https://neszetools.hu/ és https://ninite.com/ – számítógépes programgyűjtemények mindenféle hasznos eszközökkel
 

Fő támogatónk:

További támogatóink