Viktor Emmanuel Frankl a tízparancsolatról 2.

2005.10.18.

Megosztom
Elküldöm

Viktor Emil Frankl a tízparancsolatról-a logóterápia tükrében

Kiegészítése és folytatása az előző előadásnak

  1. Az emberi egzisztencia lényege az, hogy valamire irányul. Hogy valaki megtalálja az élete értelmét, a kegyelem világához tartozik. Ha az embernek az Isten felé tett kérdésére nincs válasz, az jó jel, mert a célhoz jutott: a végtelenbe. Nem az izgalmak hiánya okoz neurózist, hanem az értelmes izgalmak hiánya. Auschwitzban sokan megtértek. Nem féltek már semmitől, csak az Istent félik
  2. Az embernek nem a boldogságra kell törekednie, hanem, hogy méltó legyen a boldogságra. Szeretnék méltó lenni azokra a szenvedésekre, amelyeket az életemben megélek (Dosztojevszkij). A másik embernek nem adhatok értelmet, mindenki maga kell, hogy értelmet adjunk az életünknek. Ha belefognánk abba, h a másik ember életének értelmet adnék, elkezdenénk moralizálni. S ezzel tönkretesszük. Nem lehet tanítani, csak tanulni. Schopenhauer: Az ember nem azért cselekszik, hogy megmeneküljön az unalomtól, hanem az unalom arra való, hogy az ember elkezdjen cselekedni. Az élet önmagában nem valami, hanem alkalom valamire.
  3. Vasárnapi neurózis: egész héten halálra dolgozza magát, a szombat a szerelemé, a vasárnapé a neurózis, mert akkor nincs mit csinálni.
  4. Bocsájtsd meg szüleidnek, amit vétettek ellened.
  5. Ne ölj! Feltétel nélkül mondj igent az élet értelmes voltára. Vagy megküzdünk az értelmes életért vagy elpusztítjuk maginkat. Az élet értelmét nem keresni kell, hanem arra igent mondani. Nem kérdezni, hanem válaszolni. nem köthető feltételhez, ezért elvehető az embertől. Magammal kell tudnom igent mondani. Tekints úgy az életedre, mintha ez lenne a második életed és az elsőben mindent elrontottál.
  6. Ne paráználkodj! A szerelem hasonlóképpen teszi alkalmassá az itt és most emberségre, mint a lelkiismeretre való figyelés, vagy az Isten szavára való figyelés. A szerelemben az életnek az itt és most jellegét a másik személyre vonatkozóan élem meg. A szerelemben, ha átélem azt, hogy személy vagyok és a másikat személynek látom, akkor a szerelem lényegéhez tartozik a felelősségem, a hűség. Ha a másikat nem személynek nézem, hanem kevesebbnek, akkor valamit elveszek és valamit elveszítek. a hűség a házasságban énfelém feladat és követelmény, engem kötelez. Ha a másik felé elvárással közeledik, akkor tönkreteszem a kapcsolatot. jó esetben ez kölcsönös. Az érzelem sokkal finomabban érző tud lenni, mint amilyen éles elméjű az értelem lehet. A szexualitásnak nagy a jelentősége, de nem az a jelentősége, hogy utódokat lehet nemzeni, hanem ha önmagában nincs értelme, akkor annak nincs értelme.
  7. Ne lopj! Csak azt engedd magadhoz és azt vedd magadra, amit neked szántak. A dolgok valódi értelme az, ami belőlük nekünk szól.
  8. Ne hazudj, más becsületében kárt ne tégy! Ne gyarapítsd az emberek által okozott szenvedést. Ha hazudok valakinek, akkor megfosztom attól, hogy tiszteletre méltónak lássam.
  9. Más feleségét ne kívánd! becsüld meg és őrizd a családi összetartozást! Ha valaki a családot választotta, az legyen az első. Ez a felelős lét alapja.
  10. Más tulajdonát ne kívánd! Ne a birtoklás legyen a célod, hanem a létezés. Ha az ember megtalálja az élete értelmét, nem birtokol fölöslegesen, nem gyakorol hatalmat fölöslegesen.