Önkép, önértékelés, önbizalom, önbecsülés

2012.05.08.

Megosztom
Elküldöm

Akkor köszöntlek benneteket. Isten hozott mindannyiótokat! Örülök, hogy itt vagytok és sajnálom, hogy nem tudunk annyian lenni itt, ahányan szeretnénk lenni. Az mindig okoz egy feszültséget bennem. Mindenesetre jó, jó, hogy el tudjuk kezdeni.

Egy gyors ismétlés. Ugye a nagy témánk az, hogy tartósan megelégedetten társkapcsolatban lenni és tudjuk azt is, – ezt már régóta tudjuk – hogy az a valaki tud kielégítően, tartósan és boldogan együtt lenni valakivel, akinek az önmagához való kapcsolata és viszonya is többé-kevésbé ennek megfelelő. Tehát alkalmas arra, a saját magával való viszonyában is, hogy egy másik emberrel tartósan és megelégedetten tudjon együtt lenni. Emlékeztek, hogy mikor az intimitás témájáról beszéltünk, ott az egyik alap kijelentésünk volt, hogy egy naivitás azt gondolni, hogy én vágyom az intimitásra és egyszerűen csak találnom kell valakit – még csak nem is keresni – hanem egyszerűen csak rá kell találnom majd valakire, akivel olyan természetszerűen egy meghitt, bensőséges viszonyban tudok majd lenni és attól az élet mennyire szép lesz majd. És hogy azért neveztük ezt naivitásnak, mert – több minden miatt is mondhatnánk – de hogy azért, mert hogyan volna lehetséges az, hogy én valakivel tartósan egy meghitt kapcsolatban legyek anélkül, hogy magammal meghitt kapcsolatban tudnék lenni. Hogy előbb-utóbb a veled való bensőséges kapcsolatnak akadályává válik az önmagammal való meghitt kapcsolatnak a töredékessége. Azok a hiányok, nehézségek, meg fognak jelenni a kapcsolatban is. Tulajdonképpen ugyanennek a logikájára mondhatjuk azt, hogy nehéz tartósan megelégedetten, sőt boldogan együtt lenni valakivel, hogyha én magammal nem tudok tartósan együtt lenni. Tehát mikor egyedül maradok, azt mondom, ú, csak ezzel az alakkal ne kéne. Ez nem igaz, hogy ma este is itt van. Hát ez nem megy el egy kicsit soha valamerre legalább. Úgy elküldeném szabira. Tehát, nem könnyű akkor boldogan lenni valakivel, mikor én magamba sem tudok boldog lenni. És nem könnyű tartósan együtt lenni valakivel, hogyha a magammal való tartós együttlét is tulajdonképpen egy folyamatos fáradságot okoz. Vagy kiábrándultságot. S néha oda jutok, hogy jaj, de nehéz az élet, vagy… Na. Tehát tartósan és megelégedetten. És így jutottunk el oda, hogy ami nagyon mélyen akadályt tud jelenteni a tartósságban és a megelégedettségben, azok azok a sémáink, amelyek lehet, hogy nem is tudatosak, mégis általában magzati kor, kora gyerekkor, csecsemőkor, és a többi és a többi alakulnak ki. És itt most csak negatív sémákról beszélünk, amelyek annyira belénk ivódtak és belénk égődtek, égtek, … , égetődtek, hogy még azt is meghatározzák, ahogyan érzünk, ahogyan egy helyzetet látunk és értelmezünk, még a fizikai állapotunkra is hatással vannak, a gondolkozásmódunkra. Mindenre. Tehát ezért akkor nézzük a sémákat. (3:40)

A negyedik sémánk az a csökkentértékűség-szégyen séma. S erről akarok egy picit hosszabban beszélni, már csak azért is, mert mikor önismereti csoportba érkezik valaki – ugye nem egyszer csinálom az interjúkat – akkor mondjuk a csoportba érkezőknek a fele szokta említeni, hogy és hát az önbizalmammal is kéne valamit csinálni. Hogyha lélektanilag kicsit érettebb, akkor azt mondja, az önértékelésemmel van baj. És hogy ha valaki nagyon-nagyon finoman ragadja meg a kérdést, azt mondja, azt hiszem az önbecsülésemen kéne javítani. Majd erről mindjárt szeretnék beszélni. És a múltkori alkalommal, emlékeztek, emlegettük jó hosszan kicsit zavarosan is, ahogy utólag visszagondoltam, hogy hogyan tudjuk fönntartani azokat a sémáinkat, amelyek aztán fönntartják az elégedetlenséget magunkkal, az élettel meg a kapcsolatainkkal. Az első, hogy valóban történik valami, ami annak a sémának a logikájához passzol és megfelel neki. Tehát tényleg valaki mondjuk mond egy kritikus megjegyzést rám, de ezt fölnagyítom. Tehát a fölnagyítás, utána hogy létrehozzuk ezeket a helyzeteket, kapcsolatokat. Utána, hogy kiprovokáljuk őket és a negyedik, hogy ha semmi sincs ebből, akkor belelátjuk. Ez volt a négy. Ú, ezt nagyon érdemes tudni, hogy éppen melyiket csinálom most. Nagy dolog az önismeret, ugye? Mindig meg tudom mondani, hogy miért vagyok rosszul. (nevetés – szerk.) S akkor ez büszkeséggel tölt el. Tehát akkor csökkentértékűség-szégyen séma. És emlékeztek, itt próbáltam megmutatni nektek azt, hogy mi, az önbecsülés szempontjából az a nagyon egyszerű, de találó tipológia vagy karakterológia, amivel megragadhatjuk magunkat. Hogy mi ez a négy típus. Gyorsan mondom még egyszer őket. És mi alapján történik a típusba sorolás? Az alapján, hogy megkülönböztettük a külső és a belső önbecsülést. Vagyis, hogy honnan táplálkozik az önbecsülésem? Nem az, hogy honnan ered, hanem honnan táplálkozik? Hogy honnan ered, az megint egy másik kérdés. Hogy jelenleg honnan táplálkozik? Belülről, valami adva van, elérhető forrás. Nincs belülről adva, kívülről kell valamiképpen megszereznem. S a kívülről való megerősítése vagy megszerzése az önbecsülésemnek úgy általában két klasszikus úton szokott történni: munka, valami cselekvés, teljesítmény és a kapcsolataink. És akkor nézzük ezt a négy típust. És aztán, uh, olyan sok mindent szeretnék mondani. Háh. (6:30)

1. Az első, ahol pozitív belső és pozitív külső forrása is tud lenni az önbecsülésnek.

Nevezhetjük így, hogy önfeledt cselekvő vagy önfeledt teljesítő, szabad teljesítő. És ő egy nagyon jó helyzetben van. Csak rövid ismétlés: azért van jó helyzetben, mert mer kockáztatni, mer belefogni új dolgokba, a nehézségeket inkább kihívásnak éli meg. Ösztönzi őt valami, amire úgy gondolja, hogy az megfelel a képességeinek, adottságainak. Beleveti magát. Hogy ha valami nehézség éri, az még jobban ösztönzi. Ugye tehát van egy pozitív kör benne. És hogy ha kudarcok érik, vereséget szenved, akkor van hova nyúlnia, ez pedig a belső önbecsülése. Így aztán ő tulajdonképpen egy elég jó pozitív spirálban van. Akinek megvan ez a külső-belső önbecsülése. Az ilyen ember tudja élvezni az életet is, anélkül is, hogy bármit tenne. De közben pedig érzi a belső késztetést vagy ösztönzést, hogy kéne valami jót csinálni. Vagy kéne valamit jól csinálni. Nem csak jót, valamit jól csinálni. És ez a két forrás elég jól összeadódva segíti az életét. Mi az árnyéka? Az ilyen külső-belső önbecsülésű embernek az árnyéka az az, hogy többször kéne megállnia. Mert sokszor miután ténylegesen önfeledten cselekszik és teljesít, ez elsodorja. Hogy ezt még most meg kell csinálni? Most ezt muszáj? Nyugi, ülj már le! Tavasz van. Szoktatok magatokkal beszélgetni? Persze! Hangosan? (nevetés – szerk.) Jó, örülök neki! Jó! Látjátok, most megnyugodtam, mert egy csomóan bólogattatok, hogy hangosan is szoktatok magatokkal beszélgetni. Ez azt jelenti, hogy gyaníthatóan az önbecsüléseteknek van belső forrása, nem szorultok arra rá, hogy ezt eltitkoljátok. Ugye, milyen jó dolog ez! Merhetünk magunkkal beszélgetni hangosan. Én is szoktam. Szoktam. És akkor magamra rászólok: Feri, tavasz van. Ülj le! Nyílik a virág, huhu, nézzed! Szóval így, így elbeszélgetek magammal. Tehát ez külső-belső önbecsülés. De látjuk, hogy van árnyéka is vagy lehet árnyéka. (9:10)

2. Az önbecsülési forrás kívül van, de nincs belül

Ó, látjátok! Ó! Megvárjuk míg leesik? De fölfelé megy, várjál. Hátul is látjátok? Nem? Akkor ti azt gondoljátok, bolond vagyok. (nevetés – szerk.) Mikor voltam egy hetes családterápiás képzésen, egy hétig a kontextuális családterápiát tanultuk. Mindenkinek el kellett mondani a családtörténetét. Megpróbálom elkapni. Ne értsd félre ezt a gesztust! (nevetés – Feri is nevet – szerk. ) Itt vagy. Fff. Látjátok? Sikerült elkapnom. Szóval, akkor emlékszem, az történt, hogy mindenki elmondta a családtörténetét és volt egy … Hollandiából jött két családterapeuta. Zseniálisan vázolták ezt a megközelítést. És volt egy valaki, aki elmondta, hogy neki ez így volt jó és úgy volt jó és amúgy volt jó. És mindenki elkezdte piszkálni, hogy az lehetetlen, hogy csak így volt. Mi volt a rossz? Nem, nem. Mi fáj? De nem, nem. S akkor végül mindenki belefáradt, hogy valami rosszat kivegyen ebből a történetből. S akkor azt mondta – annyira bennem van – most a pihéről jutott eszembe. Öreg családterapeuta, volt akkor már vagy hetven éves, sóhajtott egyet és azt mondja, hogy hát tudjátok, van azért egy-egy olyan családtörténet, olyan szép, mint amikor egy pihe így szépen lehull a földre. Az ember csak úgy nézi, nézi. Ó, de jó, hogy ilyen is van. Akkor megtanultam, hogy lehetséges az is, hogy valakinek ilyen legyen a családtörténete. Na. (11:05)

A 2. csoportba azok tartoznak, akiknek az önbecsülési forrása kívül van, de nincsen belül. Ők kényszerteljesítők. Kényszerteljesítők azért, hiszen belül nincs forrás, kénytelenek állandóan egy belső űzöttséggel kívülről megerősíteni a saját önbecsülésüket. Igen ám … Hát megint itt, nézzétek! Édesek. Honnan jöttök? Mint az ufók. Honnan jönnek? Hogy kénytelen állandóan teljesíteni, mert az az önbecsülésének a forrása. Ezért a teljesítés számára nagyon érdekes, miközben pozitív, hiszen onnan táplálkozik az önbecsülése, negatív is, mert a félelemnek a forrása. Hiszen, ha azt elveszti, ő mindent elveszít. Tehát miközben belül érez egy késztetést, hogy muszáj csinálni és muszáj jól csinálni, aközben ő nem önfeledten cselekszik, mint akinek a külső-belső is adva van, hanem tulajdonképpen szorongással, aggodalommal. Az ilyen ember tud, miközben dolgozik, nagyon fölheccelt lenni. Ugye kap egy kritikát, rögtön visszarúg. Nem kap kritikát, akkor is rúg. Ugye úgy érzi, állandóan úgy érzi, hogy valami, valami, valaki veszélyezteti őt. Háh. Eszembe jutott egy autószerelő. Elvittem hozzá az autómat. Föl kellett emelni, futóművet meg kellett nézni. Egyszer csak azt kérdezi: ki csinálta ezt a kipufogórendszert? Szerintetek hogy folytatódik a mondat? Mer ócska. Hát én, nekem az a gyanúm, hogy százból kilencvenkilencszer a mondat valahogy így folytatódik: na ezt ki csinálta? S akkor tudod már, összeugrik a gyomrom, ugye, mert ez azt jelenti, hogy nem tudtam olyan szerelőhöz elvinni, akivel ő meg van elégedve. Hát jó, most még hajlandó a futóművet megnézni, de kapjam össze magam. (nevetés – szerk.) Há. És akkor mondom neki, hogy te én itt és itt, ide, ide vittem. Azt mondja, hát azért, mert ez a kipufogórendszer gyönyörű. Nézegette a hegesztéseket, azt mondta: ez olyan, amilyennek lennie kell. Gyönyörű! Hány ilyet hallottatok? Szervizben?  Hogy egy másik szervizbe való munkát … ez nagyon szépen meg van csinálva kérem szépen. Az autónak az a dolga, hogy időnként elromoljon. De nem ezért romlott el, mert ez meg van csinálva, gratulálok. Jó, jó helyre vitte. Mért mondom ezt el? Képzeljünk el egy autószerelőt. Aki külső-belső önbecsüléssel bír. Ő neki nem szükséges az összes kollégájának a munkáját lebecsülni. Nem kell állandóan azt néznie és mondania: na, ezt ki csinálta? Ezt, ezt itt. Hát ez forrasztás? Ez? Hát a nagyanyámnak a térdén a heg szebben néz ki, mint ez. Szóval, milyen nagy dolog az, mikor evvel a kettővel rendelkezünk, de mindenesetre a második csoportban külső önbecsülés, belső nincs. Ez az illetőt nagyon fölhecceltté teheti, érzékennyé teheti. A stresszre adott válaszai nagyon (különleges hangok – szerk.) (14:55) ilyenek. Nagyon tud bántó lenni, fenyegetésnek él meg egy csomó mindent. Állandóan védekezik, kritizál, támad, eh.  Élet-halál harcot folytat. És ami a nagyon furcsa benne, hogy amikor, amikor eléri azokat a teljesítményeket, amelyeket, ha valóban elér, mert itt még egy csomó helyen el lehet bukni. De képzeljük el, hogy eléri azt a teljesítményt. A nehézség az az, hogy ideig-óráig van tőle jól. Már csak azért is, mert hiszen az önbecsülésével éppen ellentétes az, hogy most azt gondolja magáról, hogy jó. Ez egy nagyon faramuci dolog. Hogy ha én magamról egyébként itt belül, mikor leülök, azt gondolom, hogy azért én nem vagyok rendben. Szóval, hát, jó, itt tartok ilyen izéket így ezt mondom, de …. azért ez ez nagyon kevés. S most képzeljük el, van egy, van egy alkalom, amit sikerül jól megcsinálni. Hazamegyek, s azt mondom: hát ez éppen jól sikerült. Végül is ez, ez, ez az egy. Ez. De hát hogy mi lesz jövő héten, hát ez rettenetes. Ezt minden héten kéne tudnom? Te jó ég, most akkor egy picit pihenek, egy 5-6 napot és utána megint jön. S megint, megint kiállni és csinálni, s a bukás veszélye. Ó, és a múltkori se volt jó, persze. Az se volt jó. Furcsa módon, miközben epekedik a külső megerősítés után, aközben nagyon nagy kérdés, hogy elhiszi-e. Hogy amikor valami jó, az valóban az, és tudja-e, képes-e vonatkoztatni saját magára, hogy ez akkor tényleg rendben van. Ez egy nagyon durva paradoxon. És ez a társkapcsolatokban is megjelenik. Ahol állandóan csak a külső önbecsülésre vagyok rákényszerülve, ott te mondhatod nekem nagyon sokat, de, de Feri jó volt. Brünhilda, szép vagy! Egy ideig hiszem, aztán már nem. Egy ideig éltet, aztán már nem. Sokszor pontosan csak addig vagyok jól önbecsülés szempontjából és aztán kapcsolt részek, hogy jó élni, meg szerethető vagyok meg egyebek, ameddig egy negatív dolog nem történik. S abban a pillanatban megint nullán vagyok. És megint kezdhetek el kapaszkodni, mint egy nyomorult béka. Megyek és megint valahova el kell jutnom. Hát ettől olyan kényszer, ahogyan ő próbál az önbecsüléséhez eljutni. Azért látjuk, hogy ilyen emberként nem könnyű az élet. Tehát meg vagytok értve. (nevetés – szerk.) (17:45)

3. Van belső önbecsülés, de nincs külső.

Ja, hogy beszéljünk a pozitívumokról. Pozitívum az, hogy egy ilyen ember valódi teljesítményeket tud felmutatni. Sokszor javára van a világnak. Ő nincs jól, de sok jót tesz. Ugye, hogyha, főleg, ha tud magára reflektálni. Ha még igazán becsületes is, és erkölcsös is, akkor még rosszabbul van. Ugye, mert akkor nem engedi meg magának, hogy bántson másokat. Minél erkölcstelenebb annál, annál hoh. De még erkölcsös is, életszentségre is törekszik. Húha. Harmadik: van belső önbecsülés, de nincs külső. Ők azok, akik leülnek és aszongyák, hogy huuu, hát most nem jutottam be, na és aztán. Olyan jó helyek vannak itt a környéken, még 18 fok van. Szerintem üljünk be valahova. Én mondtam, hogy nekem otthon is jó. Tehát otthon is jó lett volna. De ha már itt vagyunk beülünk valahova. Hívjuk föl a Lacit. Hát Laci nem szokott ugye ide jönni. Hívjuk fel, s akkor együtt iszogatunk. Ha van belső önbecsülés. Őket így hívja a szakirodalom: életélvezők. Tudnak gyönyörködni az életben és tudják, mi az hogy gyönyör. Tehát a szemlélődés és a gyönyör. Ennek mindenféle válfajával. Mi a nehézségük? Hogy nagyon sok minden nem születik meg általuk, íróasztalban marad a tehetségük. Amit hozzátehetnének akár más emberek jóllétéhez, azt nem teszik hozzá. Valamit hozzátesznek, de csak ameddig ez az élet szemlélése, élvezete, szemlélődés, jóllét – amíg ez, ez, ezzel együtt jár.  (19:55)

4. Se külső, se belső önbecsülés nincs

Hát ugye ez, ez igazából a mi témánk. Se külső, se belső önbecsülés nincs. Ők a nélkülözők. A nélkülöző, ha már valamilyen irányban megy, hogy kapcsolat vagy cselekvés, teljesítmény, akkor melyik irányt választja? Ha már választ. Mondtam múltkor! Ide figyeljetek, én ezt mondtam, kétszer is! Emlékszem. A kapcsolati irányba megy. Hiszen jól is érzi azt, hogy hiába teljesítene, attól nem lenne igazán jól, legfeljebb rövid ideig lenne jól. És azt is szorongások közepette vagy aggodalmak közepette vagy dühösködve tudná tenni. Ezért megy, a kapcsolatok, és a kapcsolatokból  próbál valahogy életerőhöz vagy kedvhez jutni. És itt jön az ő nagy nehézsége. Az ő nagy nehézsége az, hogy amennyiben nincsen belső önbecsülés, akkor érzek egy természetes ösztönző erőt, már csak azért is, hogy a magzati, csecsemő, kora gyerekkori és és és többi hiányaimmal valamit kezdjek, hogy fölülírjam az akkori élettapasztalataim. Vagyis, hogy nem voltam eléggé a középpontban, mikor pici voltam, nem figyeltek eléggé rám, nem emelték ki, hogy milyen ügyes vagyok, nem adtak megfelelő célokat, nem dicsértek meg, nem adtak kereteket. Akkor felnőttként igyekszem mindezt valahogy megszerezni és megkapni. Bepótolni, mondjuk így. Ez azt jelenti, hogy megy és a kapcsolataiban próbálja, hogy ez valahogy meg tudjon történni. És? Miközben ő érez egy belső késztetést, hogy kapcsolat, kapcsolat, kapcsolat, szeressen valaki – szeretetmohóság, 5 évvel ezelőtt vagy 6 – aközben tulajdonképpen fél is a kapcsolatban. És fél is a kapcsolatoktól. Van benne egy alapvető szorongás, hogy ami a megerősödés helye számára, fenyegető is. Mert ha ott nem kapja meg, akkor mi lesz vele? Ezért az az érdekes, hogy ahol valakinek van pozitív, belső önbecsülése, ő önfeledtebben tud a kapcsolatokban lenni. Önfeledten tudok benne lenni, merek a kapcsolatban kockáztatni is. Márpedig egy kapcsolatban sokszor kell kockáztatni. Például minden változás nem egyszer valami kockáztatással jár. Egy krízisben is nem egyszer kockáztatnunk kell, valamit teljesen másképp megtanulni csinálni. Ha van belső önbecsülés, merhetek szabadon benn lenni egy kapcsolatban. Ha csak külső önbecsülés van, akkor nagyon ragaszkodok a kapcsolathoz, de nem vagyok benne szabad. Ez az egyik logikája a társfüggőségnek is. Muszáj a kapcsolat, de nem vagyok benne szabad. Mert annyira muszáj, hogy tudnék benne szabad lenni. Ha nem szeretsz, meghalok. Ha megcsalsz, megdöglök. Az érzések pedig ténylegesen alátámasztják ezt a gondolatát. Ugye, ha egy csecsemőt elhagynak, meghal, nemdebár. De ő az alapélményét például innen hozza. Tehát, amikor őneki az a fantáziája, hogy ha, ha nem ragadlak meg és nem kapaszkodok beléd és ha megcsalsz, beledöglök, a fantáziájának van reális alapja. De nem maga ez a helyzet, hanem ez a séma logikája, s amikor kialakult a séma, ott reális volt, amit ő most átél. Rendben van ez? Ó! (24:05)

Na most, tisztázzunk néhány dolgot. Ez milyen jó dolog, tisztázunk. Lássuk! Meg kéne különböztetni négy dolgot:

1: Önmagamról alkotott kép.   2.: Önértékelés   3.: Önbizalom.   4.: Önbecsülés

Ez a négy nem ugyanaz. És most lehet …. Ó, te jó ég. Ne csináld már! De! (nevetés – szerk.) Ha csinálom, akkor kitisztul és valami sokkal egyszerűbb és világosabb lesz. Ezen most át kell fúrnunk magunkat, mint sajtkukacnak a sajton. Hm. Mi az, hogy önmagamról alkotott kép? Ugyanis ezt a négyet a közbeszédben teljesen összevissza használjuk egymás szinonimájaként. Negatív a magamról alkotott kép. Nincs önbizalmam. Jaj, az önértékelésem gyenge. Negatív az önbecsülésem. Ez olyan, mintha ugyanaz lenne, és ez négy különböző dolog. És ha ezt megértjük, utána a többi …. Na.

1. Önmagamról alkotott kép

Mi az, hogy önmagamról alkotott kép? Természetesen az önmagamról alkotott kép sosem egyenlő azzal, aki vagyok, hanem ez mindazokat a tartalmakat jelzi, melyeket hajlandó vagyok elfogadni, hogy ez vagyok én. Ráadásul még az jó is lenne, hogy ha az önmagamról alkotott kép pontosan megfelelne azoknak a reális dolgoknak, amilyen vagyok, de ebben természetesen elég nagy hibákat tudunk véteni. Tehát az önmagamról alkotott kép nemcsak hogy nem pusztán bizonyos részekkel egyenlő, amik vagyok, hanem ez sokszor egy egészen torz formáját mutatja önmagamnak. Ez így világos, igaz? Tehát az önmagamról alkotott kép … , nem is tudom, köszönő viszonyban sincs azzal, aki úgy többé kevésbé vagyok. De én azzal azonosítom magam. Ez az önmagamról alkotott kép. Nyilván akkor vagyok, … annál egészségesebb vagyok, a kapcsolatokban annál jobban tudok lenni, magammal is, hogyha az önmagamról alkotott kép minél inkább hasonlít a realitáshoz és minél több mindent tartalmaz belőlem. Nem kell belőle sok mindent kihagyni. Szoktatok magatokkal beszélni hangosan? Igen. (suttogva mondja – szerk.) Máris az önmagadról alkotott kép részévé tettél valamit. Ez nagyon jó. Mert semmilyen energiát nem kell fordítani ennek az elhazudására. Hah. Marad energia az életre. Ez az önmagunkról alkotott kép. Az önmagamról alkotott kép persze lehet nagyon pozitív, lehet nagyon negatív, a kettő között bármi. (26:50)

2. Önértékelés

Mi az, hogy önértékelés? Az önértékelés azt jelenti, hogy reflektálok saját magamra és valamilyen, most mondjuk így, valamilyen minősítés, ítélethozatal történik. Ön értékelés. Tehát azt mondom, hogy igen, én szoktam beszélni magammal. Ez teljesen rendben van. Akkor ez egy pozitív önértékelés ebben a témában. Ugyanúgy valaki itt ül és azt mondja: hát ez szerintem nagyon gáz. Én nem is bólogattam. Így, uh, megfeszítettem a nyakam, nehogy valaki észrevegye. Az a baj, hogy a tudattalan az csinál …  Huh, jól van, túl vagyunk, túl vagyunk. Nem látta senki. Ez azt jelenti, hogy te, hogyha szoktál beszélni magaddal, akkor ezt nagyon negatívan értékeled. Része az énképednek, de a negatív önértékelés irányába visz téged. Ez nem igaz. Hangosan is, halkan is szoktam magammal beszélni. Hát hülye vagyok én? Tehát az önértékelés nem egyenlő az önmagamról alkotott képpel. Itt is nagyon sok minden lehet. (28:00)

3. Önbizalom

A harmadik az önbizalom. (tüsszentés – szerk.) Egészségedre. Valaki bátran trüsszent. Ugye? Mi az nekem? És mi az nekik? Ugye? (nevetés – szerk.) Sőt, ha egy kicsit túlzok, akkor azt mondom, ó, milyen jó nekik, kapnak belőlem egy kicsit most. (nevetés – szerk.) Hintek nekik. Szóval az önbizalom kapcsolódik az önmagamról alkotott képhez és kapcsolódik az önmagamról alkotott ítéleteimhez, az önértékelésemhez, de hát … Hogy kinek mennyi az önbizalma? Ez is nagyon nagy kérdés, hogy mennyire fedi a realitást? Ugye látjuk azt, hogy valaki jön és … (fura hangok – szerk.) Hohó, ébresztő! A másik ember pedig ugye meg nem szólal, azt mondja, bocsánat, hogy vagyok és mindenki már nógatja, hogy állj ki, te tudod a legjobban. Hát itt is óriási különbségek tudnak lenni. (29:15)

4. Önbecsülés

És most jön a legizgalmasabb, hogy ez a három nem egyenlő az önbecsüléssel. Mert az önbecsülés ezeknél mélyebben van. Az önbecsülés egy nagyon mély és alapvető viszony önmagamhoz, az élethez, a másik emberhez, a világhoz. Egy nagyon mély beállítódás. Vagyis, amikor egyedül vagyok otthon. Mondok egy példát. Képzeljük el, hogy egy csapnivaló alkalom a mai. Hát csak úgy képzeljük el (kicsit suttogva – szerk.) (nevetés – szerk.) Per abszurdum. És akkor én hazamegyek és azt mondom, hogy hát Feri, most benézek a tükörbe, hát ez, azért ez, ez, ez is ott van ám a képben. Tudsz te olyan csapnivaló dolgokat csinálni, hogy az csak ihaj-csuhaj. Ez az önmagamról alkotott kép. Utána az önértékelésem az, hogy Feri ezt, ezt, ezt az estét elszúrtad. Nem, nem,  ez a három, négy dolog miatt, ez, ez, elszúr … Elszúrtad. Szúrtad, szúrtad, elszúrtad. Az önbizalmam az, hogy hát nehezebb, nehezebb lesz most folytatni. Ezután a kedd után, nehéz lesz jövő héten kiállni. Ugye van ennek egy terhe, hogy egy elszúrt alkalom után, hogy, hogy … És utána leülök, maradt még a colából és azt mondom, hogy egyébként meg az élet rendben van. Az élet jó és én is rendben vagyok. Tehát van egy negatív tartalom az énképemben, az önértékelésemben megjelenik egy negatív szál, megjelenik az önbecsülésemnek egy valamiféle terhe és közben az önbecsülésem pozitív marad. Szsz szszsz Ezt keressük. Mert minél inkább az önbecsülésemnek a belső forrása megvan, annál inkább engedhetem meg, hogy negatív elemek legyenek az énképemben. Negatívan is tudjam mondani azt, hogy na nem, nem, ez, ennek az értéke csak ennyi. Nem több. Nem is kevesebb, de ennyi. És hogy mondhassam azt, hogy nem, valószínű, hogy nekem ezt nem kell csinálni, vagy ó ez, ez gyönge volt. Lehet, hogy mást kell csinálni. Lehet, hogy jobban össze kell szednem magam. Még most más erőforrások után kell mennem. Hm. (31:40)

A fordítottja is lehetséges. Képzeljünk el valakit. Börtönben sok ilyen ember van. Gigantikus énkép. Tehát belenéz és Arnold Schwarzenegger … Bruce Willis … Hogy hívják? Sly. Jól mondom? (32:10) Tehát ők hárman néznek vissza a tükörből. Ugye ezt a cellában csinálja. Ez az énkép. Összes gyengeség teljesen ki van szorítva az önmagáról alkotott képből. Önértékelés … Mária Rádió kedves hallgatóim. (nevetés – szerk.) Önbizalom: már feni is a bökőt. Este: khhh, khhh, azt bököm meg, akit akarok. És mi van az önbecsüléssel? Lehet, hogy az a béka feneke alatt van. Lehet, hogy döbbenetesen gyönge önbecsülés van. Sőt, nagyon is logikus. Nagyon is logikus az, hogy nagyon sok embernél egy tupírozott énkép, egy hatalmas mellény, egy óriási önbizalom, és ennek a hátterében éppenséggel egy negatív önbecsülés álljon. Ugye ezt a sématerápia úgy mondja, hogy a csökkentértékűség-szégyen sémát lehet túlkompenzálni is. Ugye, akkor nagyképűsködök, ilyen énkép, olyan …  (33:35)

Ezért, most csak egy óvatos kitérő. Ezért aztán, most amikor mindig ilyen pozitív dolgokra akarnak minket rávenni, ugye? Hogy nézz be a tükörbe és mondd azt, hogy a világ legnagyszerűbb embere néz vissza. Ez jó, így rendbe van. Az a kérdés, hogy tudod-e, hogy ez hova megy? Hát ez lehet, hogy az énképemet megváltoztatja, az önértékelésemet alakítja, ez lehetséges, ad egy kis önbizalmat. Na, akkor gyerünk, most még, még, még most érzem, most gyorsan csinálom, ameddig el nem megy az érzés. De eléri-e az önbecsülésed? Ez nagy kérdés, hogy eléri-e. S akkor így fokoz…,  akkor nem érted, hogy már annyira pozitívan gondolkozol, hogy a negatív elem már nincs is. Tehát a számítógépből is már ki van írva, a mobilról is már kiszedted, az összes kötőjel, nincs benne semmi már. Semmi, csak pluszok vannak. Te mindenhová azt írod. Legföljebb plusz meg zárójelbe a plusz. Akkor mindenki értse, hogy az negatív. Hát már nem is beszélünk róla. Csak minden oké, minden „fine”, minden „pretty”. (nevetés – szerk.) Ez inkább realitásvesztéshez visz, nem? Mintsem pozitív önbecsüléshez. Tehát a pozitív önbecsülés, belső forrásból táplálkozó pozitív önbecsülés azért az (csettint – szerk.) kevésbé jön így. Munkát igényel. Munkát, aminek része lehet mind a három elem. Ugye emlékeztek, ha valakinek negatív az önbecsülése, természetesen az nagyon könnyen társul negatív énképhez, dolgozzon az énképével. Emelje bele a pozitív tartalmakat, amiket ki szokott belőle zárni. Dolgozzon az önértékelésével. Értékelje az élet eseményeit reálisabban. Nem szúrt el mindent. Hagyjuk már most, hogy mit szúrtál el. Nézd meg, hogy mi mindent csináltál jól. Ugye valaki jött, kedvesen azt mondja, hogy te Feri, hogy ha ilyen, csak egy tanácsot tudnál adni, hogy mit kezdjek a negatív ön…, ezzel a csökkentértékűség-szégyen sémával, hát mit csináljak? De annyira szeretett volna valamit hallani, hogy hát mondtam. Én hibám, nem kellett volna. Annyiszor tudom, hogy nem kell, de mindegy, mondtam. Azt mondtam, hogy te, hát akkor ülj le az íróasztalhoz, vegyél elő egy papírt és akkor írd le a pozitív tulajdonságaidat. Írd le, hogy mi az, amit sikerült megcsinálnod. Ugye, gyakorlat az énképre, gyakorlat az önértékelésre. Nagyot sóhajtott ez a kedves barátunk és azt mondja: Feri, hát nincs íróasztalom. (nevetés – szerk.) Háhá. És az is milyen jó, mikor valakit bátorítunk és bátorítunk. Csábítás a jóra, bátorítás, segítségnyújtás, dicséret, siker, áááá. Milyen jó, ezt a kört valaki be tudja járatni. Nem biztos, hogy érinti az önbecsülést. Tehát ezért nagyon fontos, hogy lássuk ezeket a különbségeket, különben újabb csalódások várnak ránk. Azt mondtuk, már annyira pozitívan gondolkodom, már ennyire nem is lehet és még mindig nem vagyok jól. Akkor ez egy becsapás, átvágás. Na. (37:05)

Mondanék még nagyon, nagyon, nagyon fontos elemeket. Például, a legtöbb ember, majdnem mindannyian, hogyha azt kérdezik tőlünk, hogy milyen az önértékelésünk, ikszelgetni kell, szavakat kell beírni, alá kell húzogatni dolgokat, tulajdonképpen a legtöbb ember hajlamos többé-kevésbé pozitívan értékelni magát. Háh. Amikor egy rettenetesen negatív önbecsülésű autószerelő kritizálja az összes többi autószerelőt, de még az autógyárat is. Mert hogy tudták ezt a (fura hangok – szerk.) idetolni. Ezt, 2011-ben? Ezt? Ha megkérdezzük őt, hogy hogy, hogy látod magad? Hát szerintem azért. Tehát a legtöbb embernek … Jaj, jaj, Feri. Mit csinálsz? Nem az önértékeléssel van igazán baja, hanem az önbecsüléssel. Háhá. Ezért olyan nagyon fontos a különbségtétel. (38:25)

Oké. Na, belenézek a jegyzeteimbe. Hm. … Zene. Jó! Na. Mondok akkor, most ereszkedjünk egy picit. Hej, haj. Van egy rossz hírem. Mert eddig csak jókat mondtam. A rossz hír így szól: hogy ha valakinek negatív a belső önbecsülése, az külsővel nem tölthető be. Ez a rossz hírem. Ezt asszem múltkor is mondtam. De akkor is, akkor is mondom. Az a rossz … Ez azért fontos, nem azért, hogy fájjon, hanem azért, mert akkor rájövünk, hogy na azon az úton, hogy akkor teljesítmény, és hogy siker, vagy nem tudom én mi … Miért van az, hogy az a rengeteg hollywoodi színész, éppen, amikor a legjobban megy, akkor lesz alkoholista. Ez a Reszkessetek betörők. Láttátok? Há micsoda jó film az! Há az, az nagyon jó! Az a kis srác most egy húsz éves narkós. Rettenetesen néz ki! Rettenetesen! Hogy gyógyszerfüggők, alkoholfüggők, heroin függők, mindenféle függő. Akkor öh, ú, mást nem is mondok. Tehát látni való, hogy a külső forrású önbecsülés az átfolyik. Olyan, mint egy erős gyomorrontás. Egy kicsit úgy jól vagyok, egy picit megmarad. Kicsit jön és utána (hasmenés hangjait utánozza – szerk.) (40:20) Ezt a képet gondoltam átnyújtani nektek (nevetés – szerk.). Óvatosan, gumikesztyűben fogjátok meg. Ez a külső önbecsülés. A belső azonban nem folyik át az emberen, hanem ott van belül. Olyan, mint a Földnek a vízkészlete. Ott van belül. Elő, elő lehet hozni, elő lehet hozni, elő lehet hozni és nem apad ki. Híj. Ez a nagy különbség. Mért van azonban az … képzeljük el, hát arról beszéltünk, valakinek külső önbecsülése van csak, belső nincs. Kényszercselekvő. Ezért ő színész lesz. Mindenki tapsoljon, mindenki, mindenki tapsoljon ssss. Muszáj, muszáj, muszáj, muszáj. És mikor megkapja, akkor rosszabbul lesz. Ez hogy van? (41:10)

Mért lesz nagyon sok ember, aki kényszercselekvő, külső önbecsülés van, belső nincs, mikor eléri a céljait, rosszabbul, mint amikor elkezdte? Hát márpedig ez történik. Azt mondjuk, teljesen illogikus. És nem így van. A válasz. Érdekel ez titeket? Vagy csak én lelkesedek ezért? (nevetés – szerk.) Tényleg, most úgy éreztem, hogy itt, itt, ha nem lennétek, akkor is így mondanám, hogy … (nevetés – szerk.). Hogy érted, Feri? Értem már, jól van, ne magyarázz annyit, értem már, megértettem. A válasz az énképben keresendő. Ugyanis az illető, mikor hazamegy, aszongya: hát én egy kis nyomoronc vagyok, nyomo…,  hiába iszom meg, akkor is az vagyok. Akkor, hiába kapok colát, nem javít rajtam. Jó, most adtak egy colát és akkor mi van? Akkor mi van? Hát szerintetek ez azt fejezi ki, hogy szeretnek? Ez a cola? 325 Ft. Semmi szeretet nincs benne. Ennyi, 325 Ft. Ennyit érek, így …  325 Ft. MOL kútnál annyi. (nevetés – szerk.) Most ah, most a … (Feri nevet – szerk.) Ahol negatív a belső önbecsülés, nincs, nincs belső önbecsülés forrás. Hozzám kapcsolódik egy negatív, önmagamról alkotott kép. Ezt lehet, hogy elrejtem, nem merem megmutatni nektek. Színészkedni azt jól lehet, akkor, az a szakmám, ugye? Azért lettem Robert de Niro. S akkor … Igen ám, de amikor valami sikerül, ez ellentétben van azzal, ahogyan magamat látom. S ebben a pillanatban egy dilemma elé kerülök. Most elhihetném azt, hogy tényleg jó vagyok vagy értékes vagyok. Talán még vágyom is erre, de akkor az egész életemet fenekestül föl kéne forgatni. Mindent másképpen látni, értelmezni, értékelni. Döbbenetes egyensúlyvesztés. Minden normális ember ragaszkodik az önmagáról alkotott képhez. Hihetetlenül, egy pillanat alatt fölrobbanunk, ha valaki piszkálja az önmagunkról alkotott képet. Iszonyatos erővel védelmezzük ezt a képet. Mert az önmagunk stabilitása múlik rajta. De egy negatív énképet is ugyanazzal a vehemenciával  őrzünk és védelmezünk, mint a pozitívat. Ezért megtörténnek azok az áhított dolgok, amiért testünket, lelkünket odaadtuk és nem leszünk tőle jól. De nem csak hogy nem leszünk tőle tartósan jól, mert átfolyik rajtunk, mint az a bizonyos, hanem a probléma az, hogy abból kiszedhetnénk valami maradandót. Na ezt már, ezt már megcsináltam. Ez már, most már lehet tudni, hogy én nem is vagyok ügyetlen. Talán még ügyesnek is mondhatnám magam. De ez ellentétben van azzal a képpel, amit 40 éve hordozok. Ez nagy kockázat. Na de pont kockáztatni nem merek. Ha elhiszem mind …  Át kell nézni az egész életem. Elvesztem a stabilitásom. Te jó ég! Na, azt nem! Hol van az a cola? Asszem lecolázom magam. Hú, erre muszáj inni egy kicsit. Ú, hát ez rettenetes. Ezt, ezt a rettenetes feszültséget. Hogy ez most sikerült. Hm. Itt valami nem stimmel. Nem stimmel. Nagyon sokan tehát a belső önbecsülés hiányában, miközben törekszenek a külső forrásból szerzett önbecsülésre, az ellentétben van az önmagunkról alkotott képpel, ezért nem fogadható be, s ezért rosszabbul lesznek. Áh. (45:20)

Mindezt miért tesszük? Az egyensúly megőrzése miatt. Ez azt jelenti, hogy a családban, egy társkapcsolatban és önmagamban is létre tudunk hozni kóros egyensúlyt. De mert egyensúly, ragaszkodunk hozzá. És itt van az az érdekesség, amit már mutattam nektek, hogy … Emlékeztek, így beszéltünk róla, hogy kapcsolati egyensúly. Én vagyok mondjuk egy nő. Még most szőrtelenítés előtt vagyok (nevetés – szerk.) Bár már elkezdődött a szezon, de kicsit le, le vagyok lassulva, még a … Most olvastam, hogy tavasz tájékán a nők olyan testrészeikre is elkezdenek figyelni, amikre télen nem. De erről ennyit szerettem volna elmondani (nevetés – szerk.). És a … (Feri is nevet – szerk.) Szóval. Itt vagyok egy nő, vállalkozó kedvű, kreatív, csinos, de már foglalt. Hmm. Ne próbálkozzatok! Megházasodtam. Itt vagyok egy férfi. Precíz vagyok, kicsit kényszeres, így látom magam. A feleségem nem. Ő a nagyon jelzőt használná. (nevetés – szerk.) Rendszerető, stabil és megbízható. Lehet rám számítani. Ők próbálnak együtt élni. Mi történik? Ha, ha van csak néhány tükör neuronjuk, meg úgy, úgy emberbül vannak, akkor ez azt jelenti, hogy egy kapcsolati egyensúlyra fognak törekedni, ha akarnak, ha nem. Hát ez a normális. Emlékeztek erre, ez a nő leül és a barátnőivel … te, ez a Lajos, ez egy olyan rendes férfi, olyan megbízható. Jól választottam. De annyira lassú! Mindent megfontol. Ez rettenetes! Hát az élet kimegy belőle (ha volt). (nevetés – szerk.) De ezt csak magunk között, de én szeretem a Lajost, de hát szóval ez, hogy mindent ötször átgondol. Na, van is megtakarítása. Van is. Jól is viszi. De, te, nem, tudod, hogy, tudod mit szeretnék? Hogy egyszer a Lajos azt mondja nekem este 9-kor: Brünhildám, bemegyünk az éjszakába. (nevetés – szerk.) Te meg én. Egyszer ezt mondaná. Hát a szerelem föl …, mit csinálna, mit föl? Föl … törne? (Feri nevet – szerk.) Találjatok már valami szép dolgot rá! (nevetés – szerk.) Jó, tehát föl. Maradjunk ennyiben. Föl. Föl. Az összes szerelem föl. Ezért, miután a Lajos nem változik, kezd egy kicsit bohókásabb lenni, még spontánabb, még kreatívabb, még, még, még, a még így … Lajos érzékeli. (nevetés – szerk.) Feri atya. Szerintem a feleségem megbolondult. Mi a teendő? De ha nem kérdi meg, akkor is jön kifelé. Ugye, hogy a kapcsolati egyensúly megmaradjon. Ugye ez történik. Az egyik még lazább lesz, önfeledtebb lesz, a másik még szögletesebb. A kapcsolati egyensúly megmarad, de látjuk, hogy azért ez egy elég furcsa egyensúly, kórosnak is nevezhetnénk, hogy ez megy, megy, megy kifelé. És hol van a nagy árnyéka? Nem csak kapcsolati szinten van árnyéka, hanem van egy belső, személyes egyensúlyom is. Ahogyan Lajos egyre merevebbé válik, tulajdonképpen a belső egyensúlyát is egyre jobban elveszti. Ez a nehézség. És mi történik Brünhildával? Ugyanez. Ugyanez! De a személyiségük nemhogy árnyaltabb lenne, gazdagabb, integráltabb. Pont fordítva. Egyre egyoldalúbbá válnak. Így meg tud az történni, hogy a kapcsolat is egyre kiszolgáltatottabbá és instabilabbá válik és ők maguk is külön-külön egyre instabilabbá válnak. És közben nem is értjük, hogy most mi van? Az önbecsüléssel összefüggésben. Akkor tudunk jó kapcsolati egyensúlyt létrehozni, nem kórosat. És belül is tudni őrizni a belső egyensúlyunkat, miközben ez akkor egy ilyen folyamatos kockázat és munka és kihívás és minden, hogyha van belső forrású önbecsülésünk. Ha nincs, akkor – ösztönösen is – kóros egyensúlyok felé indulunk el. És ehhez az egyensúlyhoz ragaszkodunk, mert ezünk van. Magyar Narancs. Savanyú, kicsi, (mindenféle nyögésszerű hang – szerk.) Milyenk, milyenk, sok mag is van benne. Tehát érthető, hogy mért ragaszkodunk hozzá. És sokszor addig ragaszkodunk ehhez a kóros belső és kapcsolati egyensúlyhoz, ameddig valamelyik tönkre nem megy. Tehát vagy a kapcsolat vagy én magam. (51:55)

Most egy történetet szeretnék elolvasni erről, hogy belső egyensúly és kapcsolati egyensúly. Szokás szerint A Rendkívüli Milton Erickson. Kedvenc olvasmányom. Én ezt olvasom esténként. Lehet, hogy azért ez egy kicsit beteges. (nevetés – szerk.) Sosem azt olvastam, ami az életkoromnak megfelelő. (52:20)

Tényleg, erről meséltem már nektek? 15 éves voltam vagy 16, hogy mit kértem Mikulásra? Nem meséltem ezt nektek? Ez az énképemnek része, de sokáig igyekeztem kirakni belőle. 16 éves voltam és akkor édesanyám mondja, hogy hát Ferikém, ugye most már abbahagyhatjuk ezt a Mikulás sztorit? (nevetés – szerk.) Hát tudod, hogy én vagyok, hm? (nevetés – szerk.) Mama, ne már! (félig sírós hangon – szerk.) Mikulás…. Na és akkor, jó, de akkor már, csoki lesz, virgács is lesz, de most akkor valamit kérsz-e még? Mondd meg, hogy mit kérsz! S akkor 16 évesen, juj mit. Hát valamit olvasni. (mindenféle hang, ahogy gondolkozik – szerk.)  Max Weber: Gazdasági etika 2. (nagy nevetés – szerk.) Mert az egyes már megvolt. (Feri is nevet – szerk.) Anyám nézett rám. A Mikulástól? Hát te kérdezted, hogy mit kérek! S emlékszem, tudjátok, egy év múlva megint jött a Mikulás. Azt mondja anyukám: Max Weber: Gazdasági etika 2 – elolvastad már? (Feri nagyon nevet – szerk.) Hát úgy nézek én ki, mint aki nem? Hát attól vagyok ilyen! Na. Szóval Milton Erickson. Na, de nem ez az. Hanem itt van. Jaj, leülök! Ezt, ezt olyan nagypapásan kell csinálni. (54:00)

Egyszer küldtek hozzám egy fiatal nőt, mert egy éve a jobb kézfejében önkéntelen remegés és rázó mozgások alakultak ki. Akkor kiterjedt és drága neurológiai vizsgálatokon ment keresztül, azzal a végső következtetéssel, hogy mindez hisztériás tünet. Hat hónapnyi pszichoterápiás kezelés mellett a kézremegés tovább romlott. Már az fenyegetett, hogy emiatt elveszíti a munkáját. Arra kértek, hogy  valamilyen gyors módon enyhítsem a tünetet, ha lehetséges. Néhány percet igénylő hipnotikus megközelítés fölfedte, hogy a reszketés az egyik kézről átvihető a másikra. Ez megerősítette a dolog pszichés eredetét. Persze a gyógyítás kérdése még hátra volt. A fiatalasszonyt addig kezelő terapeuta azt a témát feszegette, hogy miután a kliens sok tekintetben hasonló helyzetben él, mint sok más fiatal nő, tehát valami az ő személyiségével lehet, hogy nincsen rendben. Ám egy más nézőpontból az tűnik fel, hogy nemrég ment férjhez! És a tünet kevéssel az esküvő után alakult ki. Háhá. Összehoztam a fiatal párt egy beszélgetésre, amelyben nyilvánvalóvá lett, hogy a férje meglehetősen gyámoltalan fiatalember. S a feleség kifejezetten ügyes volt. Amikor összeházasodtak, a fiú még a haditengerészetnél szolgált, annak minden ragyogásával együtt. A leszereléssel azonban csak egy munkanélküli civillé vált. Nem tudott dönteni, hogy visszamenjen-e tanulni, vagy keressen munkát, hiszen fiatalember volt még. Ettől a dilemmától azonban megbénult, s egyik irányban sem lépett. A fiatal felesége tartotta el és tartotta benne a lelket. Ebből a látószögből a tünet egyik funkcióként szolgált a házasságban. Nyilvánvaló lett, amikor megkérdeztem őt, mi történne, ha a tünete rosszabbodna? Azt válaszolta: elveszíteném a munkám. És akkor mi lenne? Há, a férjemnek el kellene menni dolgozni. Vagyis a tünetének az a pozitív funkciója volt, hogy a házasságukat egy normálisabb állapot irányába vigye. Erre alapozva a férjre és a házasságra fordítottam a terápia fókuszát. Egyéni egyensúly, kapcsolati egyensúly. A nő hajlandó az egyéni egyensúlyát elveszteni a kapcsolati egyensúly fönnmaradása miatt. Tulajdonképpen ez történik. Hogy ezzel a nem tudatos kézremegéssel a férjét férfi munkaképes helyzetbe hozza, ami a kapcsolatuk továbbélése szempontjából egészen, egészen nélkülözhetetlen. Na nézzük, mi lett. Hmm. Mi történt, mi a vége? Lehet, hogy már nem lesz rá idő! Hi! Lesz? Visszatérve a kézremegéssel jelentkező nőhöz, egy újabb kiterjesztett szempont nem csak a férjet, de a kettejük származási családját is befogja. Tehát ebben a történetben sok minden benne lesz, amiről beszélünk. A nő szülei ellenezték a házasságát ezzel a fiatalemberrel. Sőt valójában megtiltották. Ő döntött úgy, hogy akárhogyan is, de hozzámegy, arra számítva, hogy ha a frigy sikerül, a szülei előbb-utóbb majd csak elfogadják azt. Ám amikor a fiatalok az anyakönyvi hivatalból az újonnan bérelt lakásukba mentek, és nem haza, az anyja fölhívta a lányát és érdeklődött, mikor érkezik már meg. Arra a közlésre pedig, hogy ő ezentúl férjes és a férje mellett van a helye, az anyja azt mondta: akkor ez volt az utolsó hívásom. De másnap ismét fölhívta, és biztosította őt, hogy a szobája mindig meglesz a számára. Aktuálisan az a helyzet alakult ki, hogy az anya rendszeresen fölhívta a lányát és előadta kifogásait a fiatal férj alkalmatlanságával kapcsolatban és kifejezte, hogy a lánya bármikor hazamehet. A férfi döntésképtelensége a jövőről részben azzal függött össze, hogyan tudná elfogadtatni magát a felesége ellenséges családja előtt. Tehát nem csak a munkáról szólt. (nyelvcsettintések – szerk.) A döntéseket elkerülhetetlenül befolyásolja a szélesebb családi háló. Ebben az összefüggésben a bizonytalansága társadalmi eredetű és nem személyes. Tehát normális volt a bizonytalansága egy olyan közegben, ahol őt nem fogadták el. Az a normális, ha bizonytalanná válok. Azt mondja, ebben az összefüggésben a felelősség tünete egy tágabb családi konfliktusnak is jele és jelzi a lány leválása és önállósulása körüli nehézségeket. A korábbi terápiát is bevehetjük ebbe az összefüggésbe, ugyanis mind a neurológiai vizsgálatok költségeit, mind az egyéni terápiát a lány szülei állták. Érdekes összefüggés. A lány kiadásokba verte a szüleit, cserébe a leválása ellenében támasztott nehézségekért. A szülők pedig az anyagiakat is fölhozták annak bizonyítására, hogy a házasság hiba volt. És pszichiátriai kezelést igényel. De sok minden miatt tud valaki segítségért fordulni. A kezelés gyakran válik – mint ebben az esetben is – munícióvá a családi harcban. Amiről az egyéni terapeutáknak gyakran kevés sejtésük van. Vagy nem érdekli a viszonyoknak ez a sokféle vetülete. Nem tudom, itt megálljak-e? Ne! Ne. Akkor jön a befejezés. Ebben az esetben a fiatal feleség várandós lett. Ami átrendezte az egész összefüggésrendszert. A munkája feladása a közelgő baba miatt lett szükséges. És ez a férjét döntésre kényszerítette. A szülők addig azt akarták a lányuktól, hogy térjen vissza hozzájuk, de azt már nem, hogy egy babával. Így az ő álláspontjuk is megváltozott és kezdték inkább támogatni, mint ellenezni a házasságot, amelyben már ott volt az unoka ígérete. A természet oldotta föl a problémát azzal, hogy a fiatal párt átlökte a családfejlődés következő szakaszába, a gyerekek világra hozásába és fölnevelésébe. A tünet eltűnt és mind a fiatal nő, mind a férje érettebbnek és magabiztosabbnak kezdett mutatkozni. Hááá. Hmm. Ezzel talán lehetett érzékeltetni, hogy milyen árnyalt rendszerről van itt szó. Micsoda árnyalt rendszer! (61:40)

És most eszembe jut az, amit akartam közbevetni, hogy tudjátok, hogy milyen iszonyú gyomorszorító nekem az, mikor valaki eljön mondjuk egyéni beszélgetésekre, há már nem tud, de még régebben, és az a benyomásom, hogy azért jön, hogy bebizonyítsa a férjének, a feleségének, az anyjának, a bárkijének, hogy ő még ezt is megcsinálja. De nem akar változni. Amikor valaki elmegy párterápiára azért, hogy azt mondhassa, hogy ezt is megcsináltuk. És ez se segített. Ez nem az egyéni vagy párterápia ellen való gondolat volt most, hanem inkább az, hogy na ez a helyzet is mennyivel árnyaltabb tud lenni, mint ahogyan gondoljuk. És hogy az az egyensúlyunk, amink van, hogy én belül már azt mondtam, hogy vesszen a kapcsolat, hogy ez annyira fontos tud lenni, hogy még egy terápiát is végigcsinálok. Azzal a céllal, hogy aztán azt lehessen mondani, hogy hát a terápia sem segített, akkor már most mi fog. (63:00)

Ezt úgy szeretném az elmondottakhoz kapcsolni, hogy nagyon nagy különbség van énkép, önértékelés, önbizalom – ezek elég látható és látványos dolgok –  és a mélyben való önbecsülésünk között. És a, főleg a belső, de a belső-külső önbecsülés hiányában hihetetlen érdekes dolgokat tudunk tenni, olyanokat, amelyek pont ellenkező irányban vannak, mint amit igazán vágyunk vagy szeretnénk. Na. (63:40) (nagy sóhaj – szerk.)

Egy gyors kutatás. A kutatásból azt nézték, hogy a pozitív életesemények milyen egészségi változásokat hoznak létre azokban, akikkel pozitív életesemény történt. És tudjátok, mi derült ki? Most már tudhatjuk. Ahol van belső önbecsülés, ott egy teljesítmény vagy egy siker vagy egy jó házastársi beszélgetés erősíti az immunrendszert, háá, jó lesz a gyomrom, az emésztésem, pozitívan hat a fizikai egészségre. Ahol nincsen belső önbecsülés, a siker stressz faktor. Hosszabb távon az egészség ellenében is hathat. Tehát van valaki, akinek nincsen belső önbecsülése, kényszercselekvő, eléri, amit akar és egyre betegebb lesz. Tehát nem csak úgy válhatunk egy picit rosszabban élőkké, hogy direkt módon alkoholbetegek leszünk, mert az énképünkbe nem vihető be a pozitív tartalom, hanem úgy is, hogy egyszerűen csak túl nagy stresszt jelent az, hogy a stabilitásunkat, az egyensúlyunkat kikezdi a siker. Az eredmény. A megbecsülés, a megdicsérés és a többi. (65:25)

Szeretnétek már valami jó dolgot is hallani, hogy akkor mit csináljunk? Vagy ugye ez már most elég? De még van tíz pont. Azt mondja… Mondok egy pozitívet. Egy másik kutatásból tudjátok mi derült ki? Há, ezt, na ez, ez kis gyógyír. Az önbecsülés, adott esetben az önértékelés, lehet irreálisan pozitív is. Egy helyzetben a nem egészen reális, a reálistól pozitív irányba eltérő önértékelés vagy pozitív önbecsülés, még ha nem is illeszkedik éppen a helyzethez, megfelelőbb a helyzet kezeléséhez, mint a negatív. Tehát, ha valamilyen irányban érdemes egy picit realitásvesztésbe kerülni, akkor az a pozitív irány. Mert a pozitív irányba elhajló realitásvesztés, de nem nagyon pozitív, ha nagyon, akkor akkor az az baj. Ezt is kiszámolták, azt hiszem 1: 14-hez. Ahol 14 pozitív kommunikációs elemre 1 negatív jut, vagy ennél több pozitív jut a negatívra, ott már realitásvesztéssel számolhatunk. Tehát ha csak, csak, csak a pozitív, csak és csak. De hogy, így mondja a lélektan: ez az elhajlás a pozitív önértékelés felé, miközben az nem teljesen reális a helyzetre vonatkozóan, mégis csak a helyzet megoldása szempontjából adaptív, megfelelő és megfelelőbb, mint a negatív. Mert ez a pozitív elhajlás segít ahhoz, hogy, á, azért csak megcsinálom. Ááh, megrázom magam. Persze nem erről van szó, hogy megrázom magam, jön 3 hét munka. De az, hogy ezt így tudom, (csettintés – szerk.) á, megrázom magam, ez segít az első lépések meghozatalában. Oké. (68:00)

Na most. Az önbecsülés, és itt most elsősorban a külső önbecsülésről beszélek. Elnézést, hogy kicsit száraz, de szerintem fontos. Fontos. Úgy szeretném, ha tudnátok. Valójában, nagyon egyénfüggő az, hogy mit tekintek az önbecsülésem külső forrásának és mit nem. Valójában az önbecsülésemet csak az érinti, amit én fontosnak tartok az önbecsülésem szempontjából. Ugye? Tehát például, benézek a tükörbe és azt mondom, hú, kicsi a feje. Hosszú a teste. Eláll a füle. Ahogy Babér utcai kedves testvérünk mondta, lecsúszott a szemöldöke a szemébe. (nevetés – szerk.) Foga nem teljesen egyenes és más nem látható testi torzulások is vannak rajta. És ez nem zavar. Tehát az önbecsülésembe nekem az, hogy most így nézek ki vagy úgy vagy mi, különösebben nem, nem játszik bele. Sose felejtem el, hogy kedves anyukám jött és azt mondja, mikor serdültem. Ferikém, a füledet ne varrassuk hátra? (nevetés – szerk.) Látjátok, milyen sok jót mondok ma az édesanyámról? Hogy csak úgy említem, csak úgy említem, hogy, ööö, van ilyen is. Nagyon kedves volt, ugye, nehogy megbántson. Ugye most, Ferikém, eláll a füled, sebészre van szükség, mégis …. Serdülőkori identitás keresésnek biztos jót tesz. Úgyhogy nem, csak úgy, úgy megemlítette, hogy itt a sebész, a telefonszáma és ő fizeti. Tehát csak így … (nevetés – szerk.) S emlékszem, néztem az anyukámra, de mért, ez vagyok így, így vagyok. De mér, mit varratnék rajta? Mama! Ez az én fülem, nem varratom. Na de az életnek egy másik területe meg lehet, például, ha a vasárnapi szentmisén gyönge böszédeket tartanék. Nem fordult még elő, de … (nagy nevetés – szerk.) Erről beszéltem, a realitás torzítása pozitív irányban nem annyira nagy baj. De ott, mondjuk ez történne, hát fetrengenék hetekig. Hogy ezt a beszédet, hogy így ezt, hogy lehet, ezt így elrontani. Na, nem is rontom el, ugye. (71:10)

Ezt meséltem nektek? Ebédelek egy nyilvános helyen. Asszem mondtam. Ebédeltem egy nyilvános helyen. Ez a külső, belső önbecsülés. Valaki messziről: Feri atya! Nem, rántott sajt. (nevetés – szerk.) De mindegy, már akkor veszve volt a helyzet. Leült. Hát, nem meséltem el? Nem? Aszongya hát, Feri atya, azért ültem ide, és tényleg ragyogott, tök kedves volt, nagyon jól esett – a rántott sajt – hogy, hogy annyira köszönöm, hát ott voltunk a lelki gyakorlaton, amit nagy böjtben tartottál. Hát hogy az milyen nagyszerű volt! Hát képzeld, a feleségem egy héétig jól volt tőle! (nevetés – szerk.) Na ez az a … Értitek? Egy hétig? Mária Rádió kedves hallgatói – érdemes élőben hallgatni. (nevetés – szerk.) Na! Hát csak ide meg nem férünk be. Háhá. Jó, na. Ááh. Jóvan. Szerintem elmondtam, jó van. (73:05)

Egy utolsó gondolat. Ja, le is járt az idő! Hogy – még most a kapcsolathoz visszatérve – meghittség, úgyis ezzel kezdtük, boldogan és tartósan együtt lenni, egy belső önbecsülésű ember merhet a kapcsolatban is kockáztatni. Erről esett szó, de ennek nagyon nagy jelentősége van, mert azt lehet látni, hogy miközben sokan vágynak az intimitásra, a vele járó kockázatot nem vállalják. De mért nem vállaljuk a kapcsolat … (fura hangok – szerk.)  (nevetés – szerk.) … megoldottam (Feri is nevet – szerk.) hogy – most tényleg nem vettem észre – kicsit elfáradtam tegnap, szerintem ez van, hogy mért nem vállaljuk éppen a meghittségnek a föltételét, azt hogy kockáztassunk, mert azt nem kockáztathatjuk, hogy valami föltárul belőlünk, ami a negatív önbecsülésünkhöz tapad. Hát nem merem ezt megmutatni neked, kimondani, kifejezni, megélni, nem merem, mert én nekem az a negatív önbecsülésemhez tartozó valami. Tehát ezt is elrejtem, azt nem hozom szóba, erről nem beszélek, ezt nem mutatom meg, ezt nem élem meg, ezt, ezt szóba se lehet hozni, ezt el …. Tulajdonképpen az önbecsülésünket akarjuk megőrizni. Tehát az történik nem egyszer, hogy éppen azért nem tudunk meghitten lenni egymással, mert az önbecsülésünket szeretnénk megőrizni, azt a picit, ami van. És hogyha énnekem nincsen belső önbecsülésem, akkor kívülről kell, honnan máshonnan, mint a legfontosabb emberi kapcsolataimból és paradox módon pont a legfontosabb emberi kapcsolataimban nem engedhetem meg magamnak. Hogy olyan dolgokat tárjak föl, amik a leginkább hozzá kapcsolódnak a szégyenemhez, a negatív önbecsülésemhez, mert azok a legfontosabbak. Ez azt jelenti, hogy pont ott, ahol az intimitásra leginkább vágynék, egy bensőséges, meleg világra, ott engedhetem meg a legkevésbé magamnak. Ez egyrészt hat a kapcsolat ellen, az intimitás ellen, másrészt pedig belső feszültséget hoz. Egyszerre szeretnék két dolgot. Hogy megmutatni, hogy ilyen vagyok és szeress engem úgy, ahogy vagyok, de nem merem megmutatni, mert az kockázatos és ha nem szeretsz, akkor végem van. Ezzel fejezzük be, így, így  sssity. Ezért a következő alkalommal mindenképp legalább ennyit akarok beszélni arról, hogy mit lehet tenni az önbecsülésnek, a reális, pozitív önbecsülésnek a kimunkálásáért. Hiszen, na akkor most ez az, ami érdekel bennünket. Jó, köszönöm a figyelmet. Elég volt már belőlem, én is meguntam magamat (nevetés – szerk.). (76:20)

Lejegyezte: Rónai Adrienne

Szövegfelismeréssel generált szöveg

(Az alábbi szöveg gépi szövegfelismeréssel készült – emiatt kevés benne a tökéletes mondat. Arra jó csak, hogy ennek révén egy-egy kifejezés honlapon való keresése odavezesse az érdeklődőt a megfelelő alkalomhoz.)

Akkor: köszöntelek benneteket! Isten hozott mindannyiótokat!

Többé-kevésbé ennek megfelelő táp alkalmas arra saját magában való viszonyában is hogy másik emberrel tartósság és megelégedett nem tudunk együtt lenni emlékeztem hogy mikor intimitás témájáról beszéltünk ikonok jelentése volt hogy melyik társalgó dolni imádom az intimitásról is egyszerűen csak találnom kell valakit még csak nem is keresni kellett találnom majd valakire aki olyan természetszerűen egy meghitt bensőséges viszonyban tudok majd menni az élet mennyire szép lesz majd meghitt kapcsolatban tudnék lenni bensőséges kapcsolatok akadályává válik magamban kapcsolatokat töredékesség ennek az oka hiányozni fognak jelenni a kapcsolatban is nem akkor boldognak lenni valakivel hogy tudok boldog lenni nem könnyű tartósan együtt lenni valakivel hogy ha csomagolod tartós együttlét istenképek folyamatos fáradtság utókor kiábrándultságot néha odajutok jaj de nehéz az élet tartósan is megelégedett jutottunk el oda hogy amit nagyon milyen akadályt tud jelenteni a tartósabb is megelégedettség nem azok az okos imáink érdeklődtek hogy még azt is meghatározzák a hogyan érzünk a helyzetet de láttunk és értelmezzük a fizikai állapot hatással vannak a gondolkodásmódunkat mindenre a kommunizmus imádkozik a negyedik sima dvd kiscica ingyen sima és hogyha valaki nagyon nagyon finom a ragadja meg a kérdés azt mondja nem becsüli meg kéne javítás nagyítás után létrehozott helyzeteket kapcsolatokat után fogjuk őket és a negyedik, hogy a semmi sincs ebből akkor beláthatjuk ez volt a négy után érdemes tudni melyik csinálom most nagydorog az önismereti mindig meg vagyok rosszul sokkoló függőségek tölt el tehát akkor csökkent értékűség szégyen sima próbálta megmutatni nektek vagyis hogy honnan táplálkozik az önbecsülésem honnan erednek hanem honnan táplálkozik hogy honnan erednek másik kérdést hogy jelenleg honnan táplálkozik belül valami cselekvés teljesítmény és a kapcsolataink kecskeméti puszta számú a sok mindent szeretnék mondani az első hogy pozitív belső és pozitív külső forrásai is tud lenni az önbecsülésig cselekvő vagyon felett teljesít a teljesítő ismét nagyon jó helyzetben van christmas is you helyzetben mert mert utaztatni mert belefogni új dolgokba x6 mennyiségeket kihívásnak élem meg ösztönzi 5 valami amire úgy gondolja hogy az megfelel a képességnek adottságainak beleveti magát a, hogy a is írj az még jobban pozitív körmenet kiskutya kudarcok érik vereséget szenved akkor van hova nyúlni a belső megszülése így aztán ő tulajdonképpen egy nyuszi pisti lábamban akinek megvan a külső belső megszünése az ilyen ember tudja élvezni az életet is anélkül is hogy bármit is tenne de közben pedig lívia belső késztetést hogy össze vissza kéne valami jó csinálni hogy valamit jól csinálni csinálni forrás elég jól oldódnak és segíti az életét mi az árnyéka milyen külső belső árnyékolókkal hogy többször kéne megállni a sokszor miután egy kisebb települések is teljesíthető elsodorja ez most meg kell csinálni nyugi már le tavasz van magatokat beszélgetni persze de jó dolog merre lehetünk magunkkal beszélgetni hangosan én is szoktam szoktam sokat magamra szólok terry tavasz van üzlet nyílik a virág a jedlik ez külső belső ember árnyéka is hogy lehet árnyék a második megvárjuk mi lesz fölér egy lány április látjátok nemkutya bolond vagyok mikor voltam egy hetes családterápiás képzés m 1 hétig a kontextuális családterápia tanultuk mindenkinek el kell mondani a család történetét megpróbálom elkapni mary érezd a ritmust nekem sikerült elkapnom szóval akkor emlékszem az történt hogy mindenki elmondta család történetét is volt egyszer élünk hollandiából 2 családterapeuta zseniálisan vázolták megközelítés volt egy valaki aki elmondta hogy neki így volt jó is úgy volt jó amúgy volt jó éjt mindenkinek piszkálni azt lehetett a csoki csoki motorola defy végül mindenki belefáradt virostat ki vezette be a történetből csak az anya bemutattak jutott eszembe családterapeuta volt hogy 70 éves sóhajtott egyet is azt hogy hát tudjátok van azért egy olyan családtörténet olyan szép mint amikor egy pihe szépen lehull a földre csak nézi működik de jó hogy ilyen is van megtanultam hogy lehetséges az is hogy milyen legyen a család története a második csoportba azok tartoznak akiknek a becslési források kívül van de nincsen belül ők kényszer teljesítők ufo online hogy kénytelen állandóan teljesíteni mert az önbecsülésig források szerint a teljesítés számára nagyon érdekes miközben pozitív honnan táplálkozik az önbecsülésem aktív passzív elemek a forrása hiszen ha elveszti mindent elveszít valami valami hirdetés eszembe jutott egy autószerelő elvittem az autómat kelet emelni zene kell nézni egy csapat kiesik csinálta ezt a kipufogórendszert szerintetek hogy folytatódik a mondat naruto mondom nektek is ide ide hittem csak azért mert ez a kipufogórendszer gyönyörű mindmegette hegesztés egy olyan amilyennek lennie kell gyönyörű hány ilyet hallottatok szervízbe hogy másik munkát nagyon szépen meg van csinálva kérem szépen tudakozó időkép elromoljon denevér romlott el mert ez meg van csinálva gratulálok jó jó helyre vitte mit mond a mester autószerelők aki egy külső belső megszülése de neki nem szükséges az összes kollégáinak munkáját lebecsülni nem kell állandóan azt nézi és mondom ezt csinálta ezt forrasztás nagyanyámnak a térdét nem néz ki mint egy szolnok milyen nagy dolog az nagyon furcsa hogy amikor amikor emily azokat a teljesítményeket amelyeket ha valóban elérni soha nem lehet tudni képgaléria teljesítményt is igazolta hogy ideig óráig van tőle jól már csak azért is makita beküldésével éppen ellentétes az hogy gondolja magáról hogy jó ez egy nagyon forró tea dolog hogy magamra de mikor leülök azt gondolom hogy az én nem vagyok rendben juj de tartok jegyzéket is mondom de ez nagyon kevés ricinusolaj alkalom amikor jól megcsinálni hazamegyek ez éppen jó sikerült 1001 de mi lesz jövő héten rettenetesen minden héten kéne tudnom wikipedia 4 5 6 napot Isten meg én sümegi megint kiabál is csinál és a bukás veszélye usa munka usa boltok pesten vasút furcsa módon miközben epekedik a külső megerősítés után a közben nagyon nagy kérdés hogy elhiszi hogy amikor valami jó otthonukban az Isten tudja senki se vonatkoztatni saját magáról hogy ez akkor tényleg rendben van 0 egy ideig hiszem aztán már nem egy ideig éltek után már nem abban a pillanatban megint nullán vagyok és megint kezdte kell kapaszkodni nyomorult béka megyek is megint el kell jutnom hogy egy olyan kényszer ahogy a nő próbál az önbecsülésig jutni az idő hogy ilyen ember ki nem könnyű az élet meg vagyok értve harmadik bomb első ülés ja hogy beszéljünk a pozitívumok ról pozitívum az hogy ilyen ember valódi teljesítményeket mutatni sokszor javára van a világnak nincs túl sok jót tesz, hogy a füle katicabogár reflektálni niki igazán becsületes is erkölcsös iskum miklós szobor van ugyanakkor nem engedi meg magának hogy bántson másokat milliárdos telefonált oka milyen közös is szívesen ki is törekszik harmadik van belső kilincs külső akik leülnek és a munka nem jutottam és az Isten olyan jó helyek vannak itt a környéken 18 fok van szerintem imre valóban mondtam hogy nekem otthon is jó otthon is jó lett volna ha beülünk valahova nem szokott kijönni avon belső becsülés irodalom élet élvezők tudnak gyönyörködni az életben tudják mi az hogy gyönyörű emlőszűrés és a gyönyör minden film a folyamat milyen mennyiségű hogy nagyon sok minden nem születik meg általuk íróasztal ban marad a tehetség amit hoztál tehetnének akárki más emberek jóléte nem teszi kozák valamit hozzátesznek ameddig ez az életemnél is elélvezett el szemlélődés jólét ezzel együtt jár negyedik hát ilyen ez igazából ami témánk se külső se belső önbecsülés nincs nélkülöző a nélkülöző ha már valamilyen irányba megy hogy kapcsolat vagy cselekvés teljesítmény akkor melyik irány választja ha már választ mondtam akkor ide figyeljetek én mondtam ékszer is emlékszem a kapcsolat irányba megy ezért menjünk a kapcsolatok és kapcsolatok valahogy élet erő közlekedhet jutni nagy nehézségek nagy mennyiségű hogy amennyiben nincsen belső ülés akkor érzek egy természetes ösztönző erőt már csak azért is hogy a magzati csecsemők korai gyermekkor is és suzy kislánya de mond valamit kezdjek hogy jan azt a tapasztalatai vagyis nem voltam elég jó a középpontban kicsi voltam idézetek egy régi rám nem eszik milyen ügyes vagyok nem a megfelelő célokat nem sértek meg nem adta kereteken okos egy telefon hogy megszeresd és megkapod pótolni mondjuk így megis kapu.hu józsef története és miközben ő is belső késztetés a kapcsolat kapcsolat kapcsolat szeressen valaki szeretet mohóság öt évvel ezelőtt 6 a közelben tulajdonképpen szinoníma kapcsolatban is fél és a kapcsolatoktól van benne egy alapvető szorongás hogyan megerősödése jártam már ott fenyegető is mert ott nem kapja meg a komisz vele ez itt az az érdekes hogy hol van akinek kompozit belső megszülése szeretet nem tudok kapcsolatokban lenni interneten tudok benne lenni a kapcsolatom kockáztatni melyik kapcsolatos utca 2 minden változásnak utaztatása jár a vízben is tartottunk teljesen másképp megtanulni csinálni belső megtérülési hetek szabadon ben egy kapcsolatban ha csak külső becsülés van akkor nagyon tudok a kapcsolat nem vagyok benne szabad ez az egyik logikája a társfüggőség neki is muszáj a kapcsolat de nem vagyok benne szabad mert annyira muszáj hogy tudnék lenni nem szeret meghalok az érzések pedig tényleges alátámasztják a gondolatát csecsemőt elhagynak meghal nemdebár de az alapilletmény például nem hozza stonebridge a fantáziájuk ha beledöglök a fantáziája normális alapja de nem a helyzet ha nem sima logikája és amikor kialakul a sima otp reál is volt amit most élő háttér rendben van ez most néhány dolgot tisztán lássuk nekem nincs dolgot 1 magamról alkotott kép második 5 értékelés harmadik ön bizalom negyedik önnek szülés ez a mi nem ugyanaz letöltés eau de jó és nem csinál már de hogy csinálom akkor kitisztul és valami sokkal egyszerűbb és világosabb lesz az utat kell munka miskolc sajtó magamról alkotott kép ugyanis ezt a négyet a közbeszédben teljesen össze vissza használjuk egymás szinonimájaként hogy mindazokat a parton hajlandó vagyok elfogadni vagyok én ráadásul igazán jó is lenne hogyha alkotott kép pontosan megfelel az orális dolgoknak amilyen vagyok de ebben természetesen elég nagy hibákat véteni tuti hogy nem pusztán bizonyos részeken egyenlő amit vagyok hanem sokszor egészen formáját mutatja ki magamnak egy világot magamnak közepükbe viszonyban sincs azzal aki többé kevésbé vagyok de la soul azonosítom magam adom a gondolkodó képek okos vagyok egészséges vagyok a kapcsolatokban annál jobban tudok lenni magammal is, hogy a zuhant alkotott kép minél inkább hasonlít a realitáshoz és minél több mindent tartalmaz belőlem nem kell belőle sok mindent kihagyni szoktatok magatokkal beszélni hangosan máris az önmagadról alkotott képet készítettem amit ez nagyon jó milyen energiát nem kell fordítani ennek az elfogadására marad az életre eladó angol bulldog képek képek ki vette meg a tv2 bármi mi az értékelés az önértékelés azt jelenti hogy reflektáló saját magamra is valami amit mondok imola minősítést életet huzattal történik értékelés azt mondom hogy igen szoktam beszélni magamból teljesen rendben van oxygen értékelés ebben a témában ugyan úgy ahogy van aki tűr és a mozgás nem is boldogat ami a megfeszített anyagból készül az új tudattalanul csinál ubuntu ubuntu nem látta senki ez azt jelenti hogy szoktál beszélni magadról akkor is nagyon negatívan értékelek restoring képeznek a negatív önértékelés irányába is téged ez nem igaz hangosan is horgos szoktam magammal hülye vagyok és az önértékelés ne menjen az önmagadról alkotott képe itt is nagyon sok minden lehet harmadik az önbizalom egészségedre valaki bátran tüsszent nekem nekik sör egy kicsit túl okos de jó neki papnak belőlem egy kicsi kincsek nekik szóval ön bizalom kapcsolódik az önmagamról tokozott képhez is kapcsolódik az önmagadról alkotott ítéletei nehez az önértékelés ehhez de hát hogy kinek mennyi az önbizalma nagyon nagy kérdés hogy mennyire fölújítás letöltő másik embert míg meg nem túl az bocsánat hogy vagyok mindenki úgy hogy állj ki te tudod a legjobban kiskunhalasi különbséget tudnak lenni most a legmagasabb hogy a három nem egyenlő a szüléssel mert az önbecsülésig ezeknél milyen számban az önbecsülésig nagyon mi is alapvető viszony magamhoz az élet háza másik emberhez a világhoz egy nagyon népszerű vitorlázás vagyis amikor egyedül vagyok otthon mondok egy példát yoou alkalom a mai kukutyin abszurdum és akkor hazamegyek london erős benézek a tükörbe otthonába képbe csapnivaló dolgot csinálni a gyulaj remove wat kép utál az önértékelés a múltad 4 órás utazás tudtad e tudtad bizalmat nehezebb lesz most folytatni terhek jelszót alkalom után hogy vagy és utána leülök maradt még abból a fából hasznos segítség az életembe van philip russel is ember vagyok víztartalom az én képem ben az önértékelése megjelenik egy negatív szám megjelenik az önbecsülésemet valamiféle tételhez és közben az önbecsülésem pozitív marad ezt keresik minél inkább a szülésem a belső források megvan egyetemek, hogy a negatív elemek legyenek az én gépembe negatívan is tudja mondani ennek az értéke csak ennyi nem több kevesebb mennyi a omat nem valószínű hogy nekem nem kell csinálni hogy jó volt veled más kell csinálni lehet jobban össze kell szednem magam mint más erőforrások után kell mennem a fordítottja is lehetséges képzeljünk el valakit börtönbe sok ilyen ember van gigantikus énkép belenéz és arnold schwarzenegger bruce willis hogy hívják fly jól mondom hárman néznek vissza tükörből eladó csinálja ez az én gép összes gyengeség teljesen ki van szorítva magáról alkotott kép birds önértékelés mária rádió kedves hallgató ön bizalom más helyen is a bökőt este mi van az önbecsülése lehet hogy az a béka feneke alatt van menetrendje gyermekülés van nagyon is logikus nagyon is logikus az hogy nagyon sok embernek iroda térkép hatalmas mellény egy óriási önbizalom és ennek a hátterében éppenséggel egy negatív szembesülés álljon ugye sima terápia úgy mondja hogy cuki kiscica ingyen simát lehet túl kompenzálni is preview image olyan ezért csak egy óvatos kitérő ezért aztán amikor minden pozitív dolgokra akarok rád néz a tükörbe és boldog világ legmagasabb embere ez jó zene van az a kérdés hogy tudod e hogy 21 linkin park megváltoztatja az önértékelése megalakítja lehetséges a bizalmat érzek most gyorsan menj el nem megy az érzés 1 million becslések nagy kérdés hogy elérje minden pretty sz ittas vezetés az ő is nem mintsem pozitív meneküléshez a pozitív lista belső forrásból táplálkozó pozitívan becsülés azért a kevésbé unix munkát igényel munkát aminek része lehet mind a három elem emlékeztek még a szív az önbecsülése természetesen nagyon könnyen társult negatív énkép hez dolgozzon az én képével emelje föl a pozitív tartalmakat zárni dolgozzon az önértékelés évvel érzékeny az élet eseményeit reálisabban múlt el mindent hagyjuk már most hogy mit mondtál el nézd meg hogy minden csináltál jól kedvesem, hogy a ingyen tanácsok tudod mit kezdjek a negatív adóalap csökkentése szükséges imádlak mit csináljak annyira szeretett volna valamit hallani azt mondtam én hibám nem kellett volna annyiszor tudom hogy nem kell mindig mondtam tehát akkor nem tud hivatkozni egy papírt írd le a pozitív tulajdonságaidat mi az amit sikerült megcsinálom gyakorlat a fényképre gyakorlat az önértékelése nagyot sóhajtott a kedves barátunk és azt mondja ferihegy íróasztalom h iskolai aki bátori bátori emlékeztető beállítása jóra bátorítás segítségnyújtás dicséret sikerrel valaki be tudja járatni nem biztos hogy érinti a szülést ezért nagyon fontos hogy lássuk ezeket a különbségeket újabb csalódások várnak ránk már annyira pozitívan gondolkodom mennyivel nem is lehet még mindig nem vagyok jól a életbe csapás átvágása nap mondani hogy nagyon nagyon nagyon fontos elemeket például a legtöbb ember majdnem mindannyian hogy ha azt kérdezik tőlem hogy milyen az önértékelésünk xl geci kell a szavakat kell beirni alá kell húzogatni dolgokat tulajdonképpen a legtöbb ember hajlamos de kevésbé pozitívan értékeli magát hundred and exhibition autószerelő kritizálja az összes többi autószerelő autó gyári is hogy tudták ezt a hideget olni ls 2011 ben s ha megkérdezik tőled hogy hogy hogy hogy látod magad a legtöbb embernek ma nem az önértékelés el van igazán baja az önbecsülés el ezért olyan nagyon fontos a különbségtétel oké belenézek a jegyzeteimet na mondok akkor egy kicsit van egy jó hírem melyik a fiúkat mondtam ról hogy ha valakinek negatív a belső ember szülése külső vel nem tölthető be ez a rossz hírem ezt a számot is mondtam akkor is akkor is mondd orosz ez azért fontos nem azért hogy fájjon hanem azért mert akkor rájövünk hogy azon az úton akkor teljesítmény és siker vagy nem tudom mit miért van az hogy a rengeteg hollywoodi színész éppen melyik a legjobb a meggy akkor alkoholista ez a reszkessetek betörők láttátok nagyon jó az a kissrác húszéves narkós rettenetesen néz ki rettenetesen gyógyszerfüggő kókusz időkép heroinfüggők mindenféle függők akkor más nem is mondok látnivaló hogy a külső forrás utca xvii átfolyik olyan mint egy erős gyomorrontás kicsit jól vagyok kicsit megmarad kicsit jön vissza ezt a képet gondoltam átnyújtani nektek óvatosan gumikesztyűben fogjátok meg ez a külső becsülés belső azonban nem folyik át az emberen ha nem ott van belül olyan mint a földnek a víz képlete otthon belül elő kellett hozzá lehet hozni hozni és nem adott ki ez nagy különbség miért van azonban azt képzeljük el tud jutni külső megszülése macska belső nincs cselekvő 24 26 mikor megkapja okozta bull s hogy van miért nem nagyon sok ember akik a külső és a belső memória típusa bull mint amikor elkezdte történik használt és logikus és nem így van a válasz érdekes titeket énekesek ezért úgy éreztem hogy itt is így mondanám hogy miért sírsz te majom magyarázni érte megérte válasz az én két ben keresendő martinique is nyomoronc vagyok nomos hiába iszom meg akkor is az vagyok akkor hiába kapu korlát nem javít rajtam csak egy kólát és akkor mi van akkor mi van szerintetek azt fejezi ki hogy szeretnek ez a kóla 325 forintra szeretetben ennyi 325 mennyit érek 325 mol kútnál a hold negatívat negatív a belső meghűlés nincs nincs belső ülés forrás hozzám kapcsolódik 1 negatív magamról alkotott kép ezt lehet hogy elfelejted nem merem mutatni nektek színészkedni jó lehet okmány vagy az életem robert de niro csokor igen ám de amikor valami sikerül ellentétben van asztal hogyan magamat látom ebben a pillanatban egy mellékes ülök most elhitetni most hogy tényleg jól vagyok vagy értékes utca tatabánya miserend akkor egész életemet fenekestül felforgatta minden másképp látni értelmezni értékelik döbbenetes egyensúlyvesztés minden normális ember ragaszkodik az önmagáról alkotott kép hihetetlenül pillanatot próbamunka valaki piszkálja az önmagunkról alkotott képet tudatos erővel védelmezők ezt a képet mert az önmagunk stabilitása múlik rajta egy negatív képet is ugyanazon nem hiába küzdünk és védelmező pozitívat történnek a dolgok amire testünket lelkünket adatok és nem leszünk tőle jól tartós a jó nem rajtunk mint az a bizonyos ellentétben azzal akit amit 40 éve hordozok nagy kockázat kockázatok nem merek az egész életem elveszem a stabilitás on egy új azt nem hol van az a kóla a szemnek úgy látom magam ura muszáj menni egy kicsit út vezetett s retro jeans sikerült itt valami nem stimmelt nem stimmel nagyon sokan tehát belső megtérülési hiányában miközben törekszünk a külső forrásból szeretőm becslése online ellentétben magunkról alkotott képpel ezért nem fogadható be rosszabbul lesznek mindezt miért tesszük egyensúly megőrzése miatt ez azt jelenti hogy a családban egy párkapcsolatban is magamban is nyithatunk kultikus egyensúlyt de mert egyensúly ragaszkodunk hozzá az érdekesség amit mutattam nektek hogy emlékeztek is beszéltünk kapcsolati egyensúly én vagyok mondjuk egy nő de most szőrtelenítés előtt vagyok bár már elkezdődött a szezon de kicsit le vagyok lassulva most olvastam hogy postai kánoni olyan testi viselkednek figyelni amiket ír zene de erről ennyit szerettem volna mondani vállalkozókedvű kreatív csinos nem foglalt ne próbálkozzatok megházasodtam férfi precíz vagyok kicsit kényszeres így látom magam a feleségem nem nagyon hiányzol rendszerető stabilitás megbízható lehet rá számítani állnak együtt élni mi történik ha baj van csak néhány tükörneuron lyuk megújult emberből vannak jelenti hogy kapcsolati egyensúlyra fognak törekedni ha akarnak hanem a normális emlékeztek erre ez a nő leül és az barátnőnek lajos rendes férfi új megbízható ad jól választottam a nyilas mindent megfontol rettenetesen hírek kimegyek belőle s hogy mindent tudsz rá gondol novus megtakarítása boris jól is viszi nem tudom hogy tudod mit szeretnék romantikus azt mondja nekem este kilenckor brünhilda bemegyünk az éjszakába te meg én srs mondaná kelenföld mit csinálnak föld története maradjunk ennyiben az összes szerelem föld ezért miután olajos nem változik kezdek kicsit bukások lenni mint pontának néprajzi van még mindig az égig érő fű lajos érzékeli szerintem a feleségem megbolondult mi a teendő de ha nem kéri meg a kifelé hogy a kapcsolat egyes hogy megmaradjon ugyanez történik még lazább lesz a neten a másik nélkül kapcsolati egyensúly megmarad hogy az élet egy ritmus egyensúly kórosnak is nevezhetünk hogy megy megy megy megy kifelé és hol van a nagy árnyéka nemcsak kapcsolati szinte molnár réka hanem süteményes egyensúlyom is hogyan lajos egyre merevebbé válik egy képen a belső egyensúlyát is egyre jobban esti egészség mi történik ha ugyanez ugyanez a személyiség árnyaltabb lenne gazdagabb integrál tab pont fordítva egy egy oldalon állnak megtudod történik a kapcsolat is egyre kiszolgáltatottabbak stabilabbá válik és ők maguk is külön ablakban válnak hogy mi van index méréssel összefüggésben akkor tudunk you kapcsolati egyensúlyt létrehozni nem kórosat mégis tud ülni a belső egyensúlyunkat miközben folyamatosan kockázat is munka és kihívás is minden kutyaba belső források megjelölése ha nincs akkor ösztönösen is kuruc egyensúlyok fölé indulunk el kisterenye sv magyar narancs savanyú ingyen sok magnézium miért ragaszkodunk hozzá a drogos tudok ehhez a első és kapcsolati egyensúlyhoz amerika még többre nem megy kapcsolat vagy én magam, hogy a története szeretni kell leolvasni erről hogy a belső egyensúly kapcsolati egyensúlyt szokás szerint a rendkívüli milton erickson kedvenc olvasmányom olvasom est letöltés sosem azt olvastam az életkornak megfelelő tényleg meséltem nektek 15 éves utca 16 mit kértek mikulásra nem meséltem nektek linkin park része sokáig idegenkedtem kirakni belőle 16 éves voltam csokor édesanyám úgy hogy a mikulástól itt tudod hogy én vagyok ma nagyon jó napom csoki led villog de most akkor valamit kér de még mondd meg hogy mit kér 16 évesen olvasni baxi ber gazdasági etika 2 megvolt anyám nézett rám a mikulástól emlék sem tudja tudsz egy év múlva megjött a mikulás max weber gazdaság 1 2 eladó vastag már nem rosszul vagyok ilyen ma nem igaz nagypapás csinálsz tudakozó fiatal nőt mert egyre jobb kézfejemen önkéntelen remegés és rázzuk mozgások alakultak ki a kiterjedt is drága neurológiai vizsgálatok ment keresztül következtetéssel hiány tünet hat hónapnyi terápiás kezelés mellett akit meg is tovább romlott maradt egy, hogy a miatt elveszíti a munkáját arra kértek hogy valamilyen módon csaba született ha lehetséges megközelítés körzetek hogy a reszketés az egyik is átvihető a másikra megerősített a dolog pszichés eredet és a gyógyítás kérdések hátra volt a fiatalasszony adatkezelő terapeuta szigetek uta no prince sama tekintetben hasonló helyzetben él mint sok más fiatal nő személyisége lehet hogy nincsen rendben más nézőpontból tűnik föl hogy nemrég ment férjhez tiszafüred kevés az esküvő után alakult ki fiatal párt beszélgetése amennyiben valóban lehet hogy a film meglehetősen gyámoltalan fiatalember a feleség kifejezetten ügyes volt amikor összeházasodtunk haditengerészetnél szolgált a nap minden ragyogásával együtt a szerelés azonban csak egy munkanélküli civilizált nem tudok dönteni hogy keressek munkát fiatalember volt még jubileumát azonban megbénult egyik irányban sem népet fiatal felesége tartotta is tartotta bennem a lelket szolgált a házasságban nyilvánvaló lett amikor megkérdeztem hogy mi történne ha tünetei rosszabbodnak azt válaszolta elveszíteni a munkám és akkor mi lenne ha film neked kell menni dolgozni vagyis ma tünetének az a pozitív funkciója volt hogy a házasságukat egy normálisabb állapot irányába erre alapozva a férje és a házasságra fordítottam a terápia fókuszált egyéni egyensúly kapcsolati egyensúly a nő hajlandó az egyensúlyát elveszíteni a kapcsolat jeges utca maradása miatt tulajdonképpen ez történik hogy ez a nap nem tudatos kéz remegése a férjét férfi munkaképes helyzetbe hozza ami a kapcsolatok további szempontjából nélkülözhetetlen management mi történt mi a vége idő lesz visszatér a kijelentkezés újabb kiterjesztette a férjed da2 származási családját is befogja ebben a történetben sok mindenben s amiről beszéltünk ellenezték a házasság egy fiatalemberrel újabb megtiltották akárhogyan is hozzá megy arra számítva hogy ha sikerül de előbb utóbb majd csak elfogadják az a fiatalok az anyakönyvi hivatalba az új nap virrad lakásukba mentek és nem haza anya lánya is érdeklődöm mikor érkezik már meg közlése pedig hogy ezentúl férj és férj mellett van a helye anya azt mondta akkor ez volt az utolsó hívásom másnap ismét lista is biztosította szobája mindig meg lesz a számára aktuálisan az a helyzet alakult ki hogy az anyja rendszeresen talánya is előadta kifogásait a fiatal férfi alkalmatlansága ban kapcsolatban is kifejezte hogy a lányok bármikor hazamehet képtelenség a hogyan tudnám elfogadtatni magát a felesége ellenséges családja előtt nemcsak a munkáról szólt a döntéseket elkerülhetetlenül befolyásolja a szélesebb családi háló ebben az összefüggésben a bizonytalanságot társadalmi eredetű és nem személyes normális volt a bizonytalanság örökbe fogadták el az a normális a bizonytalanná válok ebben az összefüggésben a terhesség tünete egy tágas családi konfliktusok is je ne is jelzi a lány a válások Isten árusítása körüli nehézségeket a korábbi terápia hbo összefüggésben ugyanis minden európai vizsgálatok költségeit minden egyes darabját a lány szülei állták érdekes összefüggés a lány kiadások bannert a szüleid cserébe a leválása ellenében támasztott mennyiségek ért pedig az anyai anyagiakat iskola hozták annak bizonyítására hogy a házasság bababolt is játékai kezelést igényel sok minden miatt azzal aki segítségért fordulni a kezelés gyakran válik mint ebben az esetben is munícióval a családi harcban kamilla egynyári terapeutának gyakran kevés sejtésük van hogy nem érdekli a sokféle becsülete megállja ker ne akkor jön a befejezés ebben az esetben a fiatal feleség várandós lett ami a trendet az egész összefüggés rendszer a munkája feladása közelgő baba miatt szükséges Isten a férje ez a férjét döntése kényszerítette vissza hozzájuk de már nem úgy babával így az álláspontok is megváltozott is kell támogatni házasságot amelyben naruto sasuke élete a természet oldotta meg a problémát azon hogy a fiatal párt átlőtt a család fejlődés következő szakaszába a gyerekek világra hozása könyvelésében eltünt a fiatal nő mint a férjetek neked is magabiztosan a kezdet mutatkozni ár ezzel talán lehet érzékeltetni hogy milyen árnyalat rendszerről van szó micsoda ár 8 rendszer eszembe jutott amit akartam közben vetni hogy tudjátok milyen year gyomorszorító nekem az aki engem mondjuk ők egyéni beszélgetésekre nem tud brigád az a benyomásom hogy az ilyen hogy bizonyítsa férjnek feleségnek az anyjának bárkinek hogy még ezt is megcsinálja de nem akar változni amikor valaki elmegy párterápiára azért azt mondhassa hogy ezt is megcsináltuk és te se segített nem az enyém vagy a párterápia ellen való gondolat volt most hanem inkább az a helyzet is mennyire árnyaltabb tud lenni mint ahogyan gondoljuk az egyensúlyt ami van hogy én meg már azt mondtam hogy veszem a kapcsolat ugyanannyira fontos tudni hogy megteremti azt is végig csinálod attila hogy aztán ott leszek mondani terápia segíthet a mamut fog úgy szeretném az elmondottakat kapcsolni hogy nagyon nagy különbség az énkép önértékelés bizalom reggelig látható és látványos dolgok is amiben való szembesülés és a füle a belsőd a belső külső shoe is hiányában hihetetlen érdekes dolgokat tudunk tenni olyanokat amelyek pont ellenkező irányba van aki igazán vágyunk szeretnénk na egy gyors kutatás a kutatásból azt nézték hogy a pozitív hírek események milyen egészségi változásokat hoznak létre azok akiket cityville esemény történt tudjátok mi derül ki most már tudhatjuk hol van belső ember ül és ott egy teljesítmény siker hogy jó választás beszélgetés erősíti az immunrendszert ár jó lesz nagyon várom az emésztésem pozitívan hat a fizikai egészségre ahol nincsen belső ember szülés a siker stressz faktor hosszabb távon egészség ellenében is hathat van valaki akinek nincsen belső ülések kényszercselekvés eléri amit akar és egyebeket lesz start nem csak úgy várható ban élőkép hogy direkt módon alkohol betegek lettünk metin2 be nem vihető be a pozitív tartalom amúgy is hogy egyszerűen csak túl nagy stresszt jelent az hogy a stabilitásukat az egyensúlyunkat kikezdi a siker az eredmény megbecsülés a megdicsér és a többi szeretnék valami jó dolgot is hallani hogy mit csináljunk hogy újra most elég demizson 10 pont azt mondja mondok egy pozitív egy másik kutatásból tudjátok mi derült ki na ez egy kis gyógyír 11 az önbecsülés adott esetben az önértékelés lehet irreálisan pozitív is 1 helyzetben a nem egészen reális a reális túl pozitív irányba eltérő önértékelés nagy pozitívum becslés mintha nem is illeszkedik éppen a helyzethez megfelelőbb a helyzet kezeléséhez minta negatív milyen irányba érdemes egy kicsit realitás vesztés bekerülni a korona pozitív irány mert a pozitív irányba kell hajdú realitás mert így nem nagyon pozitív nagyon akkor akkor az baj ha ezt is kirabolták 11 14 hez ahol 14 pozitív publikációs elemre egy negatív ennél több pozitív negatív nyitásra is számolhatunk csapatok a politikusok is csak hogy így mondjam hírek tom ez az elhajlás a pozitív önértékelés fölé miközben az nem teljesen reális a helyzetre vonatkozó mi is csak a helyzet megoldása szempontjából adaptív megfelelő is megfelelő mint a negatív to see the highest segító csak megcsinálom megrázom magam meglátom magam a három év munka dont treat the paid magam segít az első lépések meghozatalában na most az önbecsülésig elsősorban a külső megszülése beszélek egy kicsit 3 szerintem fontos fontos úgy szeretném ha tudnátok valójában nagyon egyénfüggő az hogy mit tekintünk az önbecsülésem külső forrásának és mit nem valójában az önbecsülésemet érinti amit én fontosnak tartjuk az önbecsülésem szempontjából tehát például benézek a tükörbe hu kicsi a feje hosszú este állatvilág ahogy babér utcai kedves testvérünk mondta neki jutott a szemöldöke a szemébe fogadd nem teljesen egyenes is más nem látható esti torzulások is vannak rajta Isten nem zavar szülés ember nekem így nézek ki vagy újhagyma különösebben nem nem játszik benne sose felejtem el kedves anyukám username ferikém maradnék rajta mama az én fülemben baratom na de az élet neked másik területen meg lehet élni angolul hogy hat a vasárnapi szentmisén gyönge beszédeket tartanék nem fordult még elő erről beszéltem realitás torzítások pozitív irányban nem annyira nagy baj de ott vagyok es történelem meséltem nektek ebédelek nyilvános helyen azt mondta ebédet nyilvánosságra külső belső megtérülési valaki messzire ez a szar viccek egy hétig mária rádió kedves hallgatóink érdemes élőben hallgatni film jól internet utolsó gondolat az idő hogy b mi most a kapcsolatot visszatérve meghittség megkezdtük boldogan is tartósan együtt lenni együtt első ülés ember mehet a kapcsolatban is kockáztatni elveszett show ennek nagyon nagy jelentősége van mert azt lehet látni hogy miközben sokan vágynak az intimitásról a vele járó kockázatot nem vállalják de miért nem vállaljuk kapcsolatban megoldottam kicsit elfáradtam hogy hogy miért nem vállaljuk éppen egy kicsit a főtt étel ital kockáztassunk mert nem kockáztathatjuk hogy valami föltárult belőlünk a negatív becslésünk tapad nem merem ezt megmutatom neked kimondani kifejezni megélni nem merem mert én nekem az a negatív ülésen tartozó valami ezt is elfelejtem azt nem hozom szóba erről nem beszélek nem mutatom meg nem élem meg lehet hozni tulajdonképpen az önbecsülésünket akarja megőrizni történt egyszer hogy nem azért nem tudom enyhíteni egymással szembe szülés után szeretnék megőrizni a topic ami van hogy vagy nekem nincsen belső megtérülési akkor kívülről kell a második legfontosabb emberi kapcsolataim bolt paradox módon a legfontosabb emberi kapcsolataiban nem engedhetem meg magamnak hogy olyan dolgokat árnyak sora amik a leginkább hozzá kapcsolódó negatív ülésen mert azok a legfontosabbak társaságunk bajcsy zsilinszky világról otp engedhetem meg a legkevésbé magamnak együttható kapcsolat ellen az intimitás ellen iii belső feszültséget hoz egyszerre szeretni kidolgozott hogy megmutattad milyen vagyok és szeress engem úgy ahogy vagyok de nem merem megmutatni kockázatos is ha nem tudod milyen f1 hírek ez itt a következő alkalommal mindenképp (76:03)