Háromnapos barangolás a Zselic lankáin -
Pálferis Gyalogos előtábor

július 8-10.

Tarts velünk egy felejthetetlen élményeket és lélegzetelállító kilátásokat kínáló háromnapos gyalogtúrára a barangolásra csábító Zselicben!

Jelentkezési Információk

Jelentkezési határidő: július 2-a éjfél

Szállásnak jelentendő személyes adatok​

A szállás felé jelentenünk kell a szállóvendégek adatait, ezért kérünk, hogy pontosan és hiánytalanul töltsd ki a jelentkezési lapon az űrlapmezőket. Így a helyszínen nem kell mindenkinek egyesével kézzel kitölteni a szállásfoglalási lapot, ezzel jelentősen csökkenthető a regisztráció ideje, és elkerülhető a nagyobb tömeg kialakulása.

Részvételi dÍj

49 500 Ft, amely tartalmazza a szállást és az idegenforgalmi adót két éjszakára, az étkezést két napra (reggeli, ebéd, vacsora), programköltséget, a túrákra való buszos transzfert és a programhoz kapcsolódó adminisztrációs költségeket.

Program

Első nap: 2024.07.08., hétfő

A túraútvonal hossza: ~16 km; szintemelkedés: kb. 120 m

Az első napon kora délutáni kezdéssel a táborhelyszín közelében található Deseda-tavat vesszük célba, amelynek partján egy felfedezésre váró sétautat alakítottak ki.

A tó madártávlatból

Több fakultatív megállót is beiktatunk (fotópont, kilátó, látogatóközpont, strandolás (jó idő és megfelelő vízminőség esetén), majd terveink szerint vacsorára kényelmesen visszaérünk a táborba.

Ez pedig a tóparti kilátó

Második nap: 2024.07.09., kedd

A túraútvonal hossza: ~16,5 km (rövidebb változat), illetve ~22 km (hosszabb változat) szintemelkedés: kb. 360, illetve 380 m

Ezen a napon egy kb. félórás buszos transzferrel kezdünk, rögtön reggeli után. A buszos utazás célja a zselici kisvasút (amit Zselici Csühögő-ként is szokás emlegetni) almamelléki végállomása, ahol vonatra szállunk, és egy kb. negyedórás zakatolás után a Kikerics névre hallgató megállónál szállunk le.

A Zselici Csühögő végállomása Almamelléken

Innen bevetjük magunkat az erdőbe, és útba ejtünk néhány érdekes célpontot (pld.: egykori bőszénfai vasútállomás épülete, szarvasfarm, Ropoly-völgyi horgásztó, kápolna), majd megérkezünk a Zselici Csillagpark nevű csillagvizsgálóba – ami egyben látogatóközpont is –, ami mellett egy meghódításra váró kilátó is hívogat. A rövidebb utat választó túrázók részére ez lesz az aznapi végállomás, ők fakultatív jelleggel megtekinthetik az intézményt (a nagytáborban maradók részére is választható lesz ez a program).

A Zselici Csillagpark

Kilátó

A csapat további túrázásra vágyó tagjai innen tovább indulnak Zselickisfalud irányába, hogy egy nem egészen másfél órás barangolással megérkezzenek a többek között egy műemlék présházról nevezetes településre. Ide érkezik értünk a busz, amely aztán még a csillagvizsgálóban időző társakért is tesz egy kitérőt. Innen kb. fél órát kell utazni, hogy visszaérjünk a táborba, ahol már vár ránk a meleg vacsoránk (ebédre hidegcsomagot kapunk).

Harmadik nap: 2024.07.10., szerda

A túraútvonal hossza: ~15 km; szintemelkedés: kb. 280 m

Az előző naphoz hasonlóan most is rögtön reggeli után indulunk, és ismét egy (~10 perc időtartamú) buszos utazással közelítjük meg a túra kezdőpontját, ami nem más, mint a kaposszentjakabi bencés apátság romkertje. Itt a múlton elmerengve egy kicsit elidőzünk, majd felkerekedünk és a Várdombot a kertek alatt átszelve bevonulunk az rejtekadó erdő hűs árnyékkal kecsegtető védelmébe.

Az egykori bencés apátság romkertje

Kb. 6 km megtételét követően útba ejtjük Cserénfát (itt tartanánk egy rövid pihenőt), majd tovább indulunk és újra az erdőben találjuk magunkat. Megközelítjük Zselicszentpált, majd déli irányba fordulva célba vesszük utunk végállomását, Simonfát. A településre érkezve megtekintjük a 2018-ban szépen felújított katolikus templomot és a mellette nemrégiben létrehozott keresztutat, majd a tóparton ejtőzünk egy kicsit, buszunkra várva. Ezen a napon is hidegcsomagot kapunk ebédre.

Simonfa, római katolikus templom és keresztút

SZállás

A túra teljes időtartama alatt a Kaposvári Campus terültén található Új Kollégiumban fogunk kétágyas szobákban megszállni. A szobák hűtőszekrénnyel, tusolóval és külön toalettel felszereltek, amelyekben kábeltévé, internet és wifi csatlakozási lehetőség biztosított. Természetes környezetben, fák között, a várostól néhány kilométerre fekvő campust talán az ország legzöldebbjeként lehet jellemezni, amelyet madarak csicsergése és mókusok játszadozása tesz igazán hangulatossá és különlegessé.

Felmerülő kérdéseidet a nyaritabor@palferi.hu e-mail címre küldheted.

Fő támogatónk:

További támogatóink