Nagyböjti Lelki
Nap

online és személyes jelenléttel

április 2.

(13:30-20:30)

"Kezdődik a tánc - avagy a Szentháromság újrafelfedezése"

Béri Renátó atya vezet minket a témában és az elmélyülésben.

Az Atya, a Fiú és a Szentlélek titkainak felfedezésével készüljünk Húsvét ünnepére! 

Lelki napunk immár hagyománynak számít. Idén is várunk minden nyitott szívű, elmélkedésre és lelki táplálékra vágyó érdeklődőt. Együtt imádkozva, énekelve, gondolatainkat egymással megosztva tudunk készülni egyházunk legnagyobb ünnepére. Tarts velünk Te is, ha…

  • régen voltál lelki napon, és szeretnéd a nagyböjtöt ezzel megkoronázni
  • ha mindezt szívesen teszed a ’pálferis’ közösségben
  • szeretnéd Isten irgalmát megtapasztalni
  • szeretnél másokkal szemben Te is irgalmas lenni
  • szeretnéd Te is a feltámadás örömét felkészülten megélni!

 

A teljesség örömének megélése érdekében az egész programon való részvételt javasoljuk.

Esetleges kérdéseidet a kommunikacio@palferi.hu emailcímre várjuk.

Elővételes jegyvásárlás a helyszíni részvételre március 31-e 18:00-ig. (Ezt követően a helyszínen lehet regisztrálni korlátozott számban 2000 Ft-ért.)

Helyszíni részvétel

Szent Margit Gimnázium

Budapest, Villányi út 5-7, 1114

1800 Ft részvételi díj
  •  
március 31-ig

ONLINE RÉSZVÉTEL

800 Ft részvételi díj
  •  

Interjú Béri Renátó Atyával a Lelki napról

„Kezdődik a tánc – avagy a Szentháromság újrafelfedezése”

Az idei Nagyböjti Lelkinapon Béri Renátó atya vezet minket az elmélyülésben, aki pár szóban elmondta miért ezt a témát választotta, hogyan építi fel előadását és miként készülhetünk a lelkinapra.

Renátó atya szerint a keresztény lelki élet és általában a keresztény hit legfontosabb információja az, hogy Isten nincs egyedül, sosem volt egyedül, hanem egy három személyben létező valóságról van szó. És azt veszi észre a keresztény gyakorlatban, hogy ez az információ, mint hittani információ, mint dogma, hogy Isten szentháromság, ez jelen van a keresztények mindennapjaiban, de olykor csupán információs szinten, a fejünkben él ez a gondolat.

Tapasztalata szerint nagyon sokszor a keresztények kiválasztanak egyet a háromból, ahhoz viszonyulnak, azzal élnek meg egy kapcsolatot, de érezhető, hogy mennyire más az, amikor valaki egy személyű, vagy egy három személyű Istennel él kapcsolatban. Ez kihat az Isten képünkre, kihat a saját magunkkal megélt és a másik emberrel megélt kapcsolatokra is.

Ezért újra rá kell csodálkoznunk a Szentháromságnak a titkára, mert lehet, annyira megszoktuk, vagy annyira belenőttünk ennek a titoknak az információs részébe, hogy talán már rá se csodálkozunk és észre se vesszük, hogy ez mennyire forradalmi újdonság, és milyen óriási és fantasztikus dolog, hogy Isten három személyben létezik.

Megpróbálja kifejteni, azt is hogy hogyan lehet átalakítani az istenképünket úgy, hogy a szentháromságos típusú istenkép legyen, hogyan lehet az Isten kapcsolatunkat úgy megélni, hogy az a három személlyel megélt kapcsolatban fejeződjön ki, és mindennek milyen gyakorlati gyümölcsei vannak a hétköznapi életünkre nézve.

Renátó atya véleménye szerint úgy lehetne akár készülhetünk a lelki napra, hogy megpróbáljuk megfigyelni az Istennel és az emberekkel megélt kapcsolatainkat, hogy ezekben mennyire van jelen a kapcsolódásra való igény, az individualizmus. Mindkét dolog egészen szorosan kötődik ahhoz, hogy egy túlságosan egyarcú, vagy inkább háromszemélyű istenképem van.

Párhuzamosan érdemes ránézni az Istennel és az emberekkel megélt kapcsolatunkra, és valóban egy jó felkészülés lehet az előadásra és a lelki napra, hogyha egy picit tudatosan ránézünk az egésznek az alap kérdésére, hogy mennyiben vagyok csupán egyszemélyű, magányos Istennel kapcsolatban élő valaki, és mennyiben a háromságos Istennel élem meg a kapcsolatomat.

Szűcs Veronika, a rendezvény főszervezője elmondta még: nagy öröm, hogy idén újra személyes részvétellel lehetséges megrendezni a Pálferis lelkinapot. Az esemény április másodikán délután fél 2-től este 9-ig tart a Szent Margit Gimnázium kápolnájában, a Villányi úton a 11. kerületben. Különlegesség, hogy egyben online is lehet követni, tehát aki vidéki vagy külföldről szeretné hallgatni Béri Renátót, akkor az interneten is megteheti.

Az alkalmon szentmise, előadás, áhítat és szentségimádás, illetve közbenjáró ima is lesz. A zenei szolgálatot a Cantate Domino látja el, ők rendszeresen szerepelnek a Babér utcában is, Pál Feri atya vasárnapi miséin is. A szentmisén pedig a Pálferis Kamarakórus énekel, Vörös Bogi vezetésével.


Az interjút Ivády Zsuzsi készítette.

Részletes program

12:45 Helyszíni regisztráció (a helyszínen résztvevőknek)
13:30 Lelki nap kezdete, zenés áhítat
14:00 Béri Renátó atya tanítása I. rész
15:15 Szeretetvendégség
16:00 Béri Renátó atya tanítása II. rész
16:45 Kiscsoportos beszélgetés
17:45 Szentmise
18:45 Közbenjáró ima az Oltáriszentség jelenlétében
20:30 Zárás

*A programváltozás jogát fenntartjuk. 

A Pálferis Imacsoportról

A program szervezője a Pálferis imacsoport. A szerveződés célja, hogy egymással beszélgetve, taize dalokat énekelve, elmélkedve mélyítsük Istenkapcsolatunkat. Az alkalmak szabadon látogathatók akár rendszeresen, akár alkalmanként. Gyere bátran, nem baj, ha kezdő vagy a témában. Bővebben a csoport tevékenységéről itt olvashatsz.

Fő támogatónk:

További támogatóink