Kubai salsa

Havanna egyik utcájában vagyunk, régi amerikai autók gurulnak el mellettünk, orrunkat szivar illata csapja meg, és a távolból autentikus zene ritmusát halljuk. Magával ragad a muzsika. Együtt lüktetünk a zenével, érezzük a ritmust és a zene erejét minden porcikánkban.Gyökereit Kuba afro-spanyol zenei hagyományaiban leljük meg. A kubai zenében észrevehető afrikai ritmusok nyugat-afrikai törzsek tagjaitól származnak, akiket szolgaként hurcoltak át a Karib-szigetekre. A latin zenék nagy részének eredete ugyan a kubai térségbe vezethető vissza, de a mai latin zene és tánc népszerű formái (mambó, cha-cha-cha, salsa) észak-amerikai fejlesztések, melyek az Észak-Amerikába (főként N.Y.C.) tartó kivándorlás (‘40, ‘50 Puerto Rico-ból, ‘60 Kubából) és a világ különböző zenei stílusainak és ritmusának (pl. jazz) keveredéséből született.A zenei örökség forrása Kuba, de a nagyvilágban való elterjesztésének érdeme a new yorki puerto ricóiaké, akik mindmáig népszerű és globális tradícióként őrzik és művelik a salsát.A kubai salsára jellemző a természetesség, a vidámság, az egyszerű ritmus. A pár mozgása folyamatosan körkörös, táncirányok nélkül, amit az olykor a felismerhetetlenségig túlbonyolított virtuóz kézmozdulatok és az afro testmozgás díszít. A férfi határozottan tartja ölelésében a nőt, az ő vezetésében a nő rugalmas csípőmozgások által tud kibontakozni. Az alapvető mozdulatok elsajátítása után, minden olyan mozgást szabadon lehet alkalmazni, amely egyezik a zene ritmusával. Csak két szabály van: tartsd a ritmust és élvezd!

Ajánlott viselet*

Nincs semmiféle megkötés. (Kubában papucsban salsáznak az utcákon.) Az a fontos, hogy kényelmes legyen és jól érezd magad benne. Laza és könnyed tánc, ezt követi a viselet is.
*A táncteremben a váltócipő használata minden esetben kötelező.

Pálferis Farsang - 2023

Oktató: Végh István

Bemutatkozás

A művészet mindig is közel állt hozzám, bár nem a tánccal kezdődött. Gyermekként évekig zongoráztam. Később, 15 évesen úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam másban is, így ismerkedtem meg a gitározással, ami azóta is életem része.A tánc iránti szenvedélyem később bontakozott ki. 2001 táján ismerkedtem meg a karibi táncok világával. Teljesen magával ragadott. Csodálatos dolog zongorán vagy gitáron játszani, de a tánc más, itt a nő a "hangszer". 2012-ben lehetőségem nyílt, hogy a Csillag születik döntős tánccsapatának az Apprill Project által létrehozott Appril Dance Schoolnál tanítsak kubai salsát. Itt vált számomra nyilvánvalóvá, hogy mi az, amit szívesen csinálok. Tánctudásomat azóta is, folyamatosan neves külföldi tánctanárok segítségével fejlesztem, itthon és külföldön egyaránt.Mindig is nyitottan álltam a különböző táncok és a különböző zenei irányzatok előtt. Szeretek kísérletezni, új dolgokat létrehozni. Ehhez olyan táncpartnerre volt szükségem, aki sokféle táncban, stílusban mozog otthonosan és mindemellett kreatív, kitartó. 2 évig dolgoztam együtt Dudás Ágival. Közös munkánk hamar meghozta gyümölcsét. 2014-ben az International Salsa COPA FreeStyle/Show Dance kategória győztesei lettünk.

Rólunk mondtátok

"Remek tanár. Kimondottan tetszett, hogy nagy hangsúlyt fektetett a vezetésre és a követésre és ebben mindenkinek személyre szólóan segített. A másik ami nagyon tetszett, hogy a bulikban hallható salsa zenék gyors ritmusát is megmutatta, arra is hangsúlyt fektetett, hogy megtanítson minket aprókat lépni, hogy már így szokjuk meg. Egyszerűen fenomenális volt, csak megköszönni tudom."

"Jó volt a társaság, barátságos volt a hangulat és érthetőek voltak a lépések magyarázatai. Jó volt, hogy István mindenkivel táncolt valamennyit, így jobban meg lehetett érezni, hogy hogy kell jól csinálni, jól vezetni-követni, hiszen neki mégiscsak sokkal több tapasztalata van, mint nekünk, kezdőknek."

"István nagyon jófej és jól oktat."

Fő támogatónk:

További támogatóink