Majális 2018

Program dátuma:

2018.05.01

Szeretettel várunk idén is a Pálferis Majálisra, melyet immár ötödik alkalommal rendezünk meg, kicsiknek, nagyoknak, családoknak, egyedül és barátokkal jövőknek.

FONTOS INFORMÁCIÓK ITT MEGTALÁLHATÓK!

Telekocsi-táblázat itt.

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke, melyet csoportba szerveződve állítottak a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy saját fája, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. 2013-óta, évről évre, mi is sikerrel elevenítjük fel, éljük meg e hagyományt. A 2016-os évről készült videót az alábbi linken találjátok: https://youtu.be/7CTuuEdueag

A majálist idén is a Dunakanyarba, Kismarosra a Duna-parti játszótérre szervezzük. Szokás szerint lesz hordozható májusfánk, amire ajándékokat kötünk fel egymásnak, és a fára felmászva megpróbáljuk majd megszerezni azokat. A jól bevált vidám mókákra, játékokra, és új meglepetésekre számíthattok idén is! Lesz kötélhúzás, ugrókötelezés, köteles famászás párban, köteles lengedezés, zsákban-foci, deszkatipegő, strandröplabda, ámor-nyilazás, régi és új népi játékok, májusfatánc. A közös gitáros, furulyás éneklés idén sem marad el, mindez csak a Ti lelkesedéseteken múlik. A májusfa és a majális hagyományosan a legény-leány viszony kibontakozásának, megmutatkozásának fontos színtere volt, ezt igyekszünk majd minden lehetséges eszközzel fokozni. Feri, 18 évi munkája alapján, érett felnőtté nyilvánított minket, igyekszünk hát eszerint is cselekedni. Szem előtt tartjuk a Teremtés védelmét és szolgálatát: újrahasznosított anyagokból kiállítást rendezünk, kézműveskedünk, közreműködésünkkel igyekszünk egymást és helyszínt gazdagítani, aznapi „lábnyomunkat” pozitív értékűvé fordítani. Idén a közösségi együttlét élményét közös étkezéssel is bővítenénk, Feri iránti tiszteletünket is kifejezve, vega étkezéssel. Nagy mennyiségben biztosítunk nyers zöldségeket, répát, zellert, melyhez általatok készített kencének versenyt  hirdetünk, amelyekből falatnyi kóstolót Ferinek is összeállítunk. Hacsak nem jön el személyesen is zsűrinek…

Most is biztatjuk a lányokat, hogy hozzanak magukkal valami (akár tréfás) apróságot, amit a májusfára köthetnek a fiúknak, a fiúkat pedig, hogy gondoskodjanak valami kedvességről, csokiról, bonbonról, esetleg virágcsokorról, amit a fára felkötnek. Eddigiekhez hasonlóan nemcsak a fiúk mászhatnak fel a májusfára, hanem a lányok is, nekik kötéllétra képében „égi lajtorját” biztosítunk ehhez.

Fotósok figyelem! Fényképezzétek le és mi kiválasztjuk és közzétesszük a majális: legszebb biciklijét, legnépiesebb öltözékét, a legötletesebb májusfaajándékát, a legügyesebb májusfamászót, a mókák legaktívabb résztvevőjét, legviccesebb eseményét, legnagyobb attrakcióját, a majális legbájosabb mosolyát, a majális legférfiasabb tettét, a legintenzívebb metakommunikációját vagy a legboldogabb párját…

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ott lesz mellettünk egy kőhajításnyira a Duna, szemben a visegrádi vár, egy idilli kis tó, vadregényes vízparti dzsungel, pillangók, napsütés, férfiak, nők…

Időpont: május 1. kedd 9.40-től 18.00-ig.
Helyszín: Kismaros, Duna-parti játszótér

Utazás: Vonattal, biciklivel, autóval egyénileg, (de minimum tele autóval) . 
Gyülekező:
 9.40-kor a kismarosi vasútállomáson, ahol a Nyugati Pályaudvarról Szob felé 9.04-kor induló (Kismarosra 9.43-kor befutó) zónázó vonattal érkezőket, feldíszített májusfával várjuk. A vonattal érkezők 8:50-kor találkoznak a pályaudvaron.

A program, előzetesen kedvezőtlennek tekinthető időjárás esetén, csak a „fanatikus majálisrajongók” részére lesz megtartva.

Helyszín:

Kismaros, Duna-parti játszótér

Részvételi díj:

A részvétel ingyenes (de adományokat szívesen fogadunk a helyszínen kihelyezett dobozban). Utazásról és étkezésről mindenki egyénileg gondoskodik (megosztani természetesen ér). Kérünk Titeket, hogy szemetet se hagyjatok magatok után!

A programon mindenki saját felelősségére vesz rész, ez kiterjed mindenféle jogszabály betartásának egyéni kötelezettségére is, beleértve a természetvédelmi szabályok betartásának egyéni felelősségét is!