Őszi bortúra 2019

Program dátuma:

2019.10.19-20

Jelentkezési határidő: 2019. október 17. éjfél

Borban az igazság! – Őszi tokaji bortúra

Könnyed tokaji gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk egy varázslatos hangulatú pincében. A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg az Erdőbénye szívében található Préselő Borászat pincéjében. Szállásunk a Magita Hotelben lesz, többnyire kétágyas szobákban, kényelmes, barátságos környezetben., ahol szauna, jakuzzi, bowlingpálya és ping-pong asztal is vár Titeket.

Várunk Benneteket sok szeretettel!

Szervezők:

Gerhát Ádám és

Vass Attila (vass.h.attila@gmail.com)

Program:

Szombaton egy 9 km-es túrával kezdünk Tarcalból indulva Tokaj felé, majd egy hat tételes borkóstolóval és egy ízletes vacsorával zárjuk a napot. Másnap reggeli után egy rövid túrát teszünk Mád környékén, opcionálisan megebédelhetünk a Sárga borházban és megtekinthetjük a Disznókő Szőlőbirtokot.

Találkozó:
Október 19-én, szombat reggel 10:00-kor találkozunk a tarcali vasútállomás parkolójában
Cím: 3915 Tarcal, Vasútállomás melletti parkoló (Vasút utca)

Utazás:

Egyénileg. Autóval Budapestről 2,5 óra utazási idővel érdemes számolni. Megközelítés: Budapest – M3 – M30 – Miskolc – 37-es út – Szerencs – Tarcal. Telekocsikat szervezünk! A telekocsi-táblázatot a jelentkezőknek küldjük ki.

Túraútvonal:
Szombat: 9 km. Tarcal környékének gyöngyszemei: Áldó Krisztus szobor – Bányató – Kopasz hegy – Tokaj. Tokajból vonattal jövünk vissza a tarcali vasútállomásra.
Vasárnap: Rövid túra Mád környékén, Sárga Borház – Disznókő – Bortó (Mádi Víztározó) – Sárga Borház. Opcionális: vasárnapi ebéd a Sárga Borházban és a Disznókő Szőlőbirtok megtekintése és vásárlási lehetőség.

A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Préselő Borászat, Erdőbénye
http://www.preselo.hu/
6 tételes kóstoló: Habzó Hárs 2018, Préselő Rozé 2017, Tokaji Furmint „Apukám Bora” 2017, Tokaji Sárgamuskotály 2017, Omlás Furmint 2015, Tokaji Furmint Késői Szüret 2016
A PRÉS: A pincészet névadója a régi borház mélyén talált 100 éves míves kettős prés. A tökéletes állapotban megőrzött korabeli „csúcstechnológia” egy jónevű miskolci műhelyben készült. A PINCE: A ház alatt húzódik az erdőbényei pincerendszer egyik gyönyörű szakasza. A mélyben kanyargó 150 éves járatok 8-10 fokos hűvösében szépen érlelődnek a borok.. A DŰLŐK: 8 hektáron gazdálkodnak Erdőbényéről traktorral bejárható dűlőkön. A javarészt 10-20 éves ültetvények az „igazi” tokaji arányban kétharmad részben furmint, és 15-15%-ban hárslevelű és sárga muskotály tőkéket nevelnek. A BOROK: Boraik a jól iható száraz reduktív boroktól a hordós érlelésű komoly fehér kínálatot nyújtják. A sorból természetesen az elegáns tokaji késői szüretelésű édes sem hiányozhat.

Szállás:
Hotel Magita, Erdőbénye
https://www.hotel-magita.hu/hu/


A szálloda étterme – a tradicionális magyar konyha remekei mellett – tájjellegű, erdőbényei ételeket, a tokaji borhoz kapcsolódó ételkülönlegességeket és az évszaknak megfelelő ínyencségeket kínál vendégeiknek. A vadhúsokból készült ételek mellett kuriózumot jelentenek a közeli természetvédelmi területen nevelt kecske- és bárány sajtjából komponált finomságok is, melyet a szezonban meg is kóstolhatnak a vendégek az erdőbényei biotanyán. A hotel étterméhez tartozó 50 fős fűthető grillteraszon a reggelit is el tudják a vendégek fogyasztani.
Az aktív pihenéshez nyitott, pezsgőfunkciós úszómedence, infra- és finn szauna, jacuzzi, szolárium, masszázs, bowlingpálya, asztali tenisz és szabadtéri sakk áll a sportbarátok rendelkezésére.

Péntek esti érkezés:
Lehetőség van már pénteken délután/este is érkezni, a péntek esti szállás díját a részvételi díj nem tartalmazza, tehát külön, a helyszínen fizetendő 7000 Ft). Igény esetén péntek estére is szervezünk borkóstolót.

Étkezés:
Szombat esti vacsora (részvételi díj tartalmazza):

  • Kakukkfüves vadraguleves snidlinges zsemlegombóccal
  • Baconos-mustáros csirkeragu jázmin rizzsel.

Vegetáriánusoknak alternatív étkezés (jelentkezési lapon bejelölendő).

Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem a túrák idejére és elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt folyadékmennyiség: 1,5 liter. Vásárlásra szombat és vasárnap reggel is van lehetőség. Opcionálisan vasárnap a Sárga Borházban tudunk ebédelni és lehetőség lesz a Disznókő Szőlőbirtok megtekintésére és vásárlásra..

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, esetleg naptej.

Tokaji borvidék:
A Tokaji borvidék 1737 óta védettséget élvez, a világon elsőként nyilvánították, királyi rendeletben, zárt borvidékké. Ma a bortörvény különleges szabályozása vonatkozik rá. Tokaj központi helyzete, a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld közötti szekérforgalom legfőbb állomásaként, a város fejlődése szempontjából alapvető volt. Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai-családoké. A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival. Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Az itteni borok gyógyító erejét Paracelsus is megírta.

Tokaj a világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.
A Szerelmi pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött nemespenésszel borított pincéket találunk. A kiváló klímával rendelkező pincék optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez. A Szőlő és Bor Nemzetközi városa megtisztelő címmel bíró Tokaj a fesztiválok révén évről évre egyre több látogatót fogad. A Tokaj-Hegyalja Fesztivál keretében zenekarok, filmvetítések, sportolási és kirándulási lehetőségek és persze a tokaji borok várják a vendégeket. Ezek mellett a Tokaji Borok Fesztiválja, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a Tokaji Filmmustra, a Jazz Fesztivál, a Tokaji Ősz és a Téli Motoros Találkozó programjai is közkedveltek. Egyéb látnivalókban is gazdag a város. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Dessewfy-kastélyra gondolunk.

Opcionális közös mozizás

A túra előtt közösen megnézzük moziban a Folyékony arany című filmet, amely a tokaji borászokról szól. Ennek pontos idejéről és helyéről értesíteni fogjuk a jelentkezőket. Valószínűleg a túra előtti héten vagy hétvégén nézzük meg a filmet.

Részvételi díj:

18.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza a szombat esti borkóstolót és vacsorát, a szombat esti szállás díját a Magita Hotelben és a vasárnapi reggelit a hotelben.

A jelentkezés lezárult erre a programra.