VVV – Vizes Városi Vetélkedő 2012

2012.04.28

Töltsünk el egy napot a víz tükrében! Ezzel a mondattal szólítottuk meg a pálferiseket, így több mint 200-an tartottak velünk.

 Izgalmas és érdekes programokkal vártuk a résztvevőket, ahol rácsodálkozhattak a víz „sokszínűségére”.
Megismerhettük Budapest ivóvízellátását, csatornarendszerét, gyógyvizeit, de meglátogattuk a vízi élőhelyeket, a főváros tavait, forrásait, műszaki megoldásait. Az épülő 4-es metrót a Fővám téren, ahol még a Duna alá is bekukkanthattunk. Kipróbálhattunk vizes sportokat és sok más érdekességet tartogatott még a vizes nap.

A programot gyönyörű napsütésben, kétórás hajóúttal kezdtük a Legenda hajóin, ahol a hidakról és a város vízlelőhelyeiről tudtunk meg sok új információt, miközben a város látképében gyönyörködtünk. Majd 20 fős csoportokban bejártuk a várost, ahol különböző helyszíneken találkozhatunk a minket körülvevő vizekkel. Egy csapat 4-5 helyszínt járt be, feladatokat oldottak meg, kérdésekre válaszoltak a helyszíneken elhangzottakról. Az egyes állomásokon szakemberek illetve pálferis önkéntesek várták a résztvevőket és mutatták be a helyszíneket. Délután 4-kor a Margitszigeten találkoztunk, ahol kiértékeltük a feladatlapokat és eredményt hirdettünk értékes nyereményekkel. A napot a Dagály Termálfürdőben zártuk, közös strandolással, fürdőzéssel.
 
Állomásaink, helyszíneink:

·         Az épülő 4. metró alagút bejárása a Fővám tér és a Kálvin tér között
 -az építész , Brückner Dóri vezetésével

·         Gellért Fürdő alatti alagút -Zimmer Péter segítségével.

·         A Fővárosi Csatornázási Művek Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepe

·         Kútvölgy, Mária kút

·         A Szépművészeti Múzeum „Csobbanj velünk” programjába is bekapcsolódtunk

·         Feneketlen tó

·         Margitsziget Japán kert, Halas-tó, Zenélő kút, a sziget főkertészének kíséretében.

·         A felújított Margitszigeti Víztorony, még átadás előtti bemutatója a felújítást végző              műszaki igazgató vezetésével.

·         Széchenyi Fürdő

·         Lukács fürdő

·         Margitszigeti vadaspark vízi állatainak bemutatása -zoológusok segítségével.

·         Hajós Alfréd Sportuszoda, úszóink, vízilabdázóink- Molnár Imre előadása

·         SPA Hotel Margitsziget termál medencéi, gyógyvize

·         Építők Kajak kenu Klub  Sirály Csónakház, – evezés a Dunán

A nap végére rengeteg élménnyel, új ismerettel gazdagodtunk. A sikeres program megalapozta a városi vetélkedők jó hírnevét, ezért elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk, és jövőre is lesz VV. Pozitív hozadéka volt még a programnak, hogy sok új pálferis önkéntes kapcsolódott be a segítésbe, szervezésbe – sokan közülük azóta is aktívan részt vesznek programszervezésben, segítésben.