Miért (nem) élünk párkapcsolatban?
Hogyan választunk vagy miért nem választunk társat?

Mi állhat a hátterében annak, hogy valaki nem képes tartós társkapcsolatban élni? Ha választunk, mi befolyásol bennünket? Milyen elvárásaink lehetnek a másikkal szemben? Mi segíthet bennünket abban, hogy eljussunk a választástól az elköteleződésig? Hogyan vannak jelen a hiányaink, a sebzettségeink a párválasztásban?

12 hét

Ennyi idő alatt tudsz végigmenni a sorozaton.

2010-2011. évad

A sorozatban található alkalmak ebben az évadban hangzottak el.

Ingyenes

Csakúgy, mint a hanganyagok, úgy a sorozatra feliratkozás sem kerül semmibe.

Ezekről a témákról (is) hallhatsz a sorozatban

1. “Inkább az anyukám, mint a párom”

Milyen okai lehetnek annak, hogy valaki nem képes tartós társkapcsolatban élni? Hogyan jelenhetnek meg ezek a nehézségek akkor is, ha tartós társkapcsolatban élünk? Milyen hatással lehet a családunkhoz, szüleinkhez való hűség a társkapcsolatra, párválasztásunkra? Milyen nehézségeket okozhat ez nekünk?

2. “Minden férfi disznó.” - “Minden nőben ott lakik az ördög”

Milyen szerepe van az első szerelemnek a párválasztásban? Milyen nehézségeket okozhat a társkapcsolatban, ha az első szerelem földolgozatlan marad bennünk? Mi segíthet bennünket abban, hogy továbblépjünk? Hogyan hat ki az apukánkkal/anyukánkkal való negatív vagy távoli viszony a párválasztásunkra, társkapcsolatunkra? Mit jelent az élet továbbadására vonatkozó tilalom és ez miért fájdalmas? Mit jelent a családunkért, családtagunkért való vezeklés és ez hogyan akadályozza a társkapcsolatot?

3. Az ideálok megszállottá tesznek

Hogyan kötöz meg bennünket, ha ideálokat alakítunk ki magunknak? Mit jelent, hogy az ideálok megszállottá tesznek bennünket? Miért okoz nagy nehézségeket, ha a szüleink szeretetét idealizáljuk, és ezt a szeretetet várjuk a társunktól? Hogyan akadályozzák meg a bizalomban, intimitásban való sebződéseink egy tartós társkapcsolat kialakítását? Miért képtelen egy túlzottan énközpontú személy tartós társkapcsolatot kialakítani? Milyen rettenetes sebződések akadályozhatják meg a tartós kapcsolat kialakítását? Miért fontos az ezekből való kigyógyulás, mielőtt társkapcsolatot akarunk kialakítani?

4. “Ha közel engedem magamhoz a másikat, megsebződök.”

Hogyan hathat ránk a korszellem a párválasztásban? Hogyan akadályozhatja meg a veszteségektől, sebződéstől való félelem a tartós társkapcsolat kialakítását? Miért okozhat nekünk nagy nehézségeket az intimitástól való félelem? Mi alapján választunk párt? Milyen tudattalan alapmotívumai vannak a párválasztásnak? Milyen belső dinamikája van sok esetben a féltékenykedésnek és ennek milyen következményei lehetnek?

5. „Te majd meggyógyítasz engem. Te meg tudod adni, ami nekem hiányzik.”

Milyen befolyást gyakorolhat a családunk dinamikája a párválasztásra? Mit jelent, hogy a hasonlóra vágyakozunk? Hogyan lehetséges, hogy a hasonlóság mellett mégis különbözőségre is vágyunk? Ez milyen következményekkel jár a párválasztásra vonatkozóan? Hogyan ütközhet a biztonságra való törekvés és a végzetes szerelem érzése bennünk? Milyen szerepet játszanak a sebzettségeink, a hiányaink a párválasztásban? Mit kezdjünk ezekkel?

6. “Minden elvárásomnak megfelelt - csak éppen nem tudtam vele élni."

Milyen elvárások fogalmazódhatnak meg bennünk a másikkal szemben a párválasztásban és a társkapcsolatban? Milyen három formája van ezeknek az elvárásoknak? Milyen nehézségeket okozhatnak ezek és mit kezdjünk velük? Hogyan választunk és ennek a választásnak milyen szintjei vannak? Mit jelent a közvetlen választási szituáció és a közvetett versenyszituáció? Milyen kísérleteket végeztek a választással kapcsolatban és mit tanulhatunk ezekből?

7. Választás, döntés, elköteleződés – “Ő nekem pont elég.”

Ki az “igazi”? Mi segíthet bennünket a döntésben? Miért van nagy szerepe az önbecsülésnek és a reális önértékelésnek a párválasztásban, társkapcsolatban? Milyen háttérre van szükségünk a döntéshez? Miért probléma, ha “készárut” keresünk? Mi a különbség a választás és a döntés közt? Miért nem elég, ha csak választunk? Mi segíthet bennünket a döntésben?

8. A párválasztás hiánymotivált, illetve elégtelen okai – “Félek attól, hogy egyedül maradok.”

Milyen összefüggés van a döntés és az elköteleződés között? Milyen hiányaink motiválhatnak bennünket a párválasztásban? Milyen elégtelen okai vannak a házasságkötésnek? Hogyan motiválhat bennünket az otthonról való menekülés vagy a félelem a házasságkötésben, párválasztásban? Hogyan próbáljuk gyógyítani magunkat az előző kapcsolatunkból? iért nehézség, ha valaki az önazonosságát akarja megtalálni a kapcsolatban?

9. A párválasztás hiánymotivált, illetve elégtelen okai 2. – “Ez tulajdonképpen az én választásom volt?”

Milyen további hiánymotivált, illetve elégtelen okai lehetnek a párválasztásnak? Milyen szerepet játszhat a külső kényszer, a megfelelni válás? Milyen éretlen, infantilis okai lehetnek a párválasztásnak? Milyen nehézségeket okoz a társkapcsolatban, ha azért házasodunk össze, mert jön a baba?

10. A párválasztás hiánymotivált, illetve elégtelen okai 3. – “Majd ő boldoggá tesz, bár én boldogtalan vagyok.”

Mi segíthet, ha azért házasodtunk össze, mert jön a baba? Milyen nehézségeket okoz, ha a párválasztásban egy valakivel vagy valamivel szembeni döntést hozunk meg? Miért probléma, ha a párválasztásban a hiányainkat akarjuk bepótolni, valami olyat megkapni, amit eddig nem kaptunk meg? Milyen nehézségekkel jár, ha a párválasztás, a házasságkötés egy súlyos veszteségre adott válasz? Miért nehézség, ha a másikban azt a személyt keressük, aki megkönnyíti az életet számunkra?

11. A párválasztás hiánymotivált, illetve elégtelen okai 4.

Miért van nagy jelentősége az elsőnek? Milyen nehézségeket okozhat, ha azért megyek hozzá valakihez, mert vele vesztettem el a szüzességem? Milyen problémát okozhat a szexualitás nagy összetartó ereje a párkapcsolatban? Miért nehéz, ha a társkapcsolatban nem valakit, hanem valamit keresünk? Miért fontos, hogy személyként tekintsünk a másikra? Milyen parazita szükségletek jelenhetnek meg? Milyen szerepe van az erkölcsnek?

12. A párválasztás hiánymotivált, illetve elégtelen okai 5.

Mi segíthet abban, hogy ne a sebzettségeink alapján éljünk? Miért fontos az erkölcs a sebzettségeink és az elakadásaink közepette? Milyen összefüggésben áll a személyiség érettsége és az erkölcs? Hogyan segíthet bennünket az önismereti munka?

Kezdj bele a folyamatba!

Hetente egy előadást küldünk el Neked e-mailben.

E-mail

Add meg e-mail címed és elküldjük a heti előadást, valamint heti részleteket a blogból.

Megosztom
Megosztom
Megosztom

Fő támogatónk:

További támogatóink