Milyen az elég jó segítő? Feláldozom magam vagy szabadon cselekszem másokért?

Az önfeláldozás sémában egy nagyon erős belső késztetésem van arra, hogy segítsek. Azonban attól, hogy van egy belső meggyőződésem, hogy muszáj segíteni, magamat feláldozni, felelősséget vállalni, ez nem jelenti azt, hogy én szabad vagyok belül. Aki ezt a megkülönböztetést nem teszi meg, azt mondja: „Belülről jött! Nem kényszerített senki, én magam vállalom.” Csak nem szabad benne. Ez a kulcsa annak, hogy miért nevezhetjük ezt sémának. Mert ha valaki szabadon odaadja az életét, szabadon hoz egy áldozatot, annál többet ember keveset tehet a világon. Szabadon másokért cselekedni. Ez gyönyörű dolog. De attól, hogy belülről érzem a késztetést, még nem vagyok szabad.

Hogyan juthatunk el az önfeláldozástól a szabadságunkig? Hogyan lehetünk olyan segítők, akik nem a sémából indulnak ki, hanem a belső szabadságukból? Melyek az elég jó segítő jellegzetességei?

10 hét

Ennyi idő alatt tudsz végigmenni a sorozaton.

2014/15. évad

A sorozatban található alkalmak ebben az évadban hangzottak el.

Ingyenes

Csakúgy, mint a hanganyagok, úgy a sorozatra feliratkozás sem kerül semmibe.

Ezekről a témákról (is) hallhatsz a sorozatban

1. Az önfeláldozás séma - Mi vezethet oda, hogy valakiből segítő legyen?

“Ahhoz, hogy valóban segíthessek, tudnom kell, hogy miért is lettem segítő” – Mi motiválhat valakit arra, hogy segítő legyen? Mi az önfeláldozás séma? Milyen választ adhatunk a cselekvésünkkel a sémára? Milyen szerepei vannak a segítőnek? Hogyan jelenik meg az önfeláldozás séma a papoknál? Mi indíthat valakit arra, hogy pap legyen?

2.“Az elég jó segítő képes megélni a vereségeit - engedi, hogy fájjon”

Miért lehet romboló a gyerek számára, ha a szülő önfeláldozás sémában szenved? Miért fontos, hogy engedjük, hogy egy gyerek vagy egy gyenge, idős, beteg ember hozzájárulhasson az életünkhöz? Melyek az elég jó segítő jellegzetességei? Hogyan áll a kritikához és a dicsérethez? Hogyan áll a kudarchoz, a vereségekhez? Hogyan kezeli ezeket?

3. “Az elég jó segítő nem akar minden elvárásnak megfelelni”

Hogyan kezeli az elég jó segítő az elvárásokat? Hogyan viszonyul a kliens elvárásaihoz? Milyen következményei vannak annak, ha egy segítő minden elvárásnak meg akar felelni? Hogyan jelenik meg ez az egyházban? Hogyan viszonyul a tekintélyhez? Mit kezdjek segítőként az érzéseimmel? Hogyan viszonyuljak a haragomhoz?

4. “Az elég jó segítő elismeri és felismeri felelősségének határait”

Hogyan ismerhetem fel segítőként a felelősségem határait? Miért fontos a szemkontaktus? Miért fontos, hogy segítőként magunkkal is képesek legyünk foglalkozni, merjünk segítséget kérni? Mit jelent, hogy fölismerjük a neurotikus bűntudatunkat?

5. "Az elég jó segítő képes az agresszióját irányítani és használni”

Mit jelent, hogy segítőként tudunk non-konform módon cselekedni? Hogyan viszonyuljunk az agressziónkhoz? Milyen az elég jó segítő kapcsolatrendszere? miért fontos, hogy egy segítő rendelkezzen önbecsüléssel, önbizalommal és bátorsággal?

6. “Az elég jó segítő ismeri a saját teherbíró képességét”

Milyen kapcsolatot ápol az elég jó segítő a testével? Miért okoz nehézségeket a kreativitás megtartása egy tekintélyszeméllyel való kapcsolatban és miért fontos, hogy segítőként tudjuk ezt kezelni? Milyen két típusa van a hősnek és ez hogyan függ össze a segítő hivatással? Hogyan kezeli az elég jó segítő ha valakinek nem szimpatikus? Miért fontos, hogy a segítő rendelkezzem megfelelő önismerettel, beleértve a sebzettségeit és a teherbíró képességét? Hogyan viszonyul az elég jó segítő az ösztönkésztetéseihez?

7. “Az elég jó segítő szeret élni, örömét leli a világban”

Hogyan tekint az elég jó segítő a hivatására? Hogyan viszonyul az élethez? Miért fontos, hogy segítőként örömünket leljük a világban? Hogyan viszonyul az elég jó segítő a szenvedéshez? Milyen a pénzhez való viszonya?

8. “Az elég jó segítő meri megélni az élet drámai mélységét és nehézségét”

Mit jelent az élet drámai nehézsége és mélysége? Miért fontos, hogy ezt ne próbáljuk elkerülni, hanem megéljük? Miért nem jó, ha azért segítünk, hogy elkerüljük az élet drámaiságát? Hogyan próbálhatjuk elkerülni az élet mélységét és nehézségeit és ez miért káros?

9. Hogyan próbáljuk elkerülni az élet drámai mélységét és nehézségét? A sebeinkből élet fakad

Miért káros, ha nem akarunk találkozni a sebeinkkel? Hogyan fakadhat a sebeinkből élet? Milyen módjai vannak annak, hogy az élet drámai mélységét és nehézségét elkerüljük? Ez hogyan akadályozza meg a döntést, az elköteleződést az életünkben? Miért lehetetlenítik el ezek az elkerülési stratégiák, hogy eljussunk a legmélyebb vágyunkig? Hogyan viszonyuljunk a bűntudatunkhoz, a szükségleteinkhez? Mit jelent a kölcsönös neurotikus allergia? Milyen konfliktuskezelési stratégiák léteznek? Milyen gondolkozásmódok léteznek ezzel kapcsolatban?

10. Összefüggések az önfeláldozás sémával kapcsolatban
“Az emberi kapcsolatok az élet összes drámaiságát hordozzák”

Miért lehet káros a kompromisszum? Milyen további összefüggésekről beszélhetünk az önfeláldozás sémával kapcsolatban?

Kezdj bele a folyamatba!

Hetente egy előadást küldünk el Neked e-mailben.

E-mail

Add meg e-mail címed és elküldjük a heti előadást, valamint heti részleteket a blogból.

Megosztom
Megosztom
Megosztom

Fő támogatónk:

További támogatóink