.

ÉNEKES HANGMŰHELY

Gyere, énekelj!

Én kelj!

Ének kelj!

Kelj fel és énekelj!

Az elmúlt napokban egy óvodás kislány azt mondta az iskolai felvételin az apukájának, hogy ő nem tud énekelni….döbbenten néztem a kislányra, 6 évesen már ilyen öntudattal él. Sokunknak vannak ehhez hasonló gondolatai, melyek bezárják torkunkat.

Ez a műhely lehetőséget ad azoknak, akik ilyen gondolatokat hordoznak, hogy hangjuk megnyíljon az életre. Nincs teljesítmény, nincs egyéni éneklés.

Régen a kultúra megadta a kereteket: szombat esti fonóban, templomban, munkák során, családi imában és ünnepek alkalmával együtt énekeltek az emberek.  Előtörhetett hangjukon keresztül sorsuk öröme és fájdalma, megszólalhatott az Én az énekben. Így születtek népdalaink. Felnőttként gyakran elfeledkezünk lényünk mélyén arról a szent helyről, ahol a lélek szárnyra kél és megszületnek a hangok, megújuljunk. Énekléskor lényünk legbensőbb helyét nyitjuk meg, ahol a szív tágasságában mindenki hazaérkezik, ahol időnként jó megpihenni. Nyissuk meg ajkunkat az éneklés örömére, csendüljön fel szívünk hangja, zengjen az énekszó, hangozzon a dal!

„Dalolva szép az élet.” – mondta Kodály Zoltán, és valóban az éneklés felébreszt, inspirál, feltölt éltető energiával, kitágítva tüdődet. Légy jó magadhoz és ajándékozz egy óra éneklést testednek-lelkednek, ápolva a Benned élő szépséget. Nem kell, hogy „jó hangod” legyen és „jól énekelj”.  Elég, ha hiányzik az éneklés vagy kipróbálnád, mert nem szoktál énekelni. Az önkifejezésnek ez az eszköze lehetőséget ad arra, hogy a dallamok gazdagságával jobban érezd magad a bőrödben, békét tudj teremteni magadban-környezetedben. Az éneklés a hang és a csend szülötte, mely segít rátalálni stabilitásunkra. Táplálék. A dalokon keresztül szinte észrevétlenül elsajátíthatod lépésről-lépésre a főbb ritmusképleteket, szolmizálást, kottaolvasást, mely megnyitja a kaput számodra a hangszerjáték előtt is. Soha nem késő! A mozgás élet. Legyen az bármi: artikuláció, aktívabb légzés, hangszalag … elindítja a változást, felépülést… miközben a csoport támogató erejében, egymást felhangolva kivirágzik a lélek benső hangja a harmónia.

Szeretettel várlak! Jelentkezni a honlapon tudsz!

Időpontok: március 27, április 10, 24, május 8, 22, június 5, 19

Ildikó

„nem az a fontos, hogy valaki mit tud önmagáról, hanem az, amit tud tenni önmagáért.” (Grete Leutz)

Csoportvezetők: Nacsa Jánosné Dömötör Ildikó (ének-zene tanár, zeneterapeuta, pszichodráma-vezető, mentálhigiénés szakember)
Találkozások időpontja: szerda 17.00-18.00
Helyszín: Szent Margit Gimnázium
Díj: 2500Ft/alkalom