Majális 2019

Program dátuma:

2019.05.01

Szeretettel várunk idén is a Pálferis Majálisra, melyet immár hetedik alkalommal rendezünk meg, kicsiknek, nagyoknak, családoknak, egyedül és barátokkal jövőknek. Majálisozz velünk idén is!

Program:

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke, melyet csoportba szerveződve állítottak a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy saját fája, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte.

2013-ban nekünk pálferiseknek egy közel 200 fős, Gyadai réti majális keretében sikerült feleleveníteni e hagyományt, 2014-től Kismarosra költözött a rendezvény, az idei majálist is ide, a Dunakanyarba, Kismarosra a Duna-parti játszótérre szervezzük. A 2016-os  évről készült videót az alábbi linken találjátok: https://youtu.be/7CTuuEdueag

 

Mókák – régiek és újak…
A már megszokott vidám mókára és játékokra számíthattok idén is! Szinkron famászás, párban lengedezés, kötélhúzás, ugrókötelezés, zsákbanfoci, deszkatipegő, strandröplabda, régi és új népi játékok, májusfamászás, májusfatánc, és a közös éneklés idén sem marad el, mindez csak a Ti lelkesedéseteken múlik.

Lehetőség lesz drónos csoportfotózásra is, amit különleges formációkban összeállt tömegről készítenénk a magasból.

Szokás szerint lesz hordozható májusfánk, amire ajándékokat kötünk fel egymásnak, és a fára felmászva megpróbáljuk majd megszerezni azokat. Most is biztatjuk a lányokat, hogy hozzanak magukkal valami (akár tréfás) apróságot, amit a májusfára köthetnek a fiúknak, de a fiúkat is, hogy gondoskodjanak valami kedvességről, csokiról, bonbonról, esetleg virágcsokorról, amit a fára felkötnek. A korábbi majálisokhoz hasonlóan nemcsak a fiúk mászhatnak fel a májusfára, hanem a lányok is, nekik kötéllétra képében „égi lajtorját” biztosítunk ehhez.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ott lesz mellettünk egy kőhajításnyira a Duna, szemben a visegrádi vár, egy idilli kis tó, vadregényes vízparti dzsungel, pillangók, napsütés, férfiak, nők…

Párkapcsolati FUNösvény…

A májusfa és a majális hagyományosan a legény-leány viszony kibontakozásának, megmutatkozásának fontos színtere volt, ezt igyekszünk majd minden lehetséges eszközzel fokozni. Feri, 18 évi munkája alapján, érett felnőtté nyilvánított minket, törekszünk hát eszerint is cselekedni, a tőle halottakat tettekre is váltani.

Ettől az inspirációval hajtva, a kismarosi Duna-parti dzsungelben, olyan párkapcsolati FUNösvényt hoztunk létre, amely a hely kedvező adottságaira alapozva, hosszútávon, egész évben várja majd itt az érdeklődőket. FUNösvény tematikája részben a Feritől hallott, illetve az Ő szemszöge által megvilágított tudásanyagra épül, szórakoztató, de egyben komoly párkapcsolati élményt, kibontakozási, fejlődési lehetőséget nyújt az azt végigjáró, egyes állomások feladatait teljesítő pároknak, ennek elindulását, felavatását a majálisra időzítettük.

Alkotó rácsodálkozás a természetre és egymásra…

Új programként közösen alkothatunk a természetben: várunk, ha van kedved közösen rajzolni, festeni, megörökíteni a csodaszép tájat vagy embereket! Saját eszközöket, anyagot hozzatok magatokkal, ki mit ismer. Lehet csak egyszerű ceruza (legalább 3B puhaságú), puha radír és fehér papír, (lehet tónus papír is), kréták, vagy akvarell felszerelés. Kemény tábla, amelyre rögzíted a papírt és egy összecsukható kis szék. Sáfár Pál festőművész, a Pálferis Szenior Közösség tagja online segíti, aki igényli. Teljesen kezdők is jelentkezhetnek. Ez a program inkább egy ismerkedési lehetőség, saját magunk és mások felfedezése. Nem biztos, hogy itt születik meg életünk fő műve. Pali e-mailen elérhető lesz a program ideje alatt és elküldhetjük neki alkotásainkat, telefonon konzultálhatunk vele. Itt tudtok jelentkezni a közös alkotásra.

***

A program előzetesen kedvezőtlennek tekinthető időjárás esetén is meg lesz tartva, ha olyan esőt kapunk, amelyben jobb sétálva, kirándulva  mint egy helyben állva gyönyörködni, akkor arra készüljetek, hogy kirándulni fogunk!

DE ÚGY TŰNIK, JÓ IDŐNK LESZ!! 

Helyszín:

Kismaros, Duna-parti játszótér

Utazás: Vonattal, biciklivel, autóval egyénileg, (de minimum tele autóval) . 
Gyülekező:
 9.40-kor a kismarosi vasútállomáson, ahol a Nyugati pályaudvarról Szob felé 9.04-kor induló (Kismarosra 9.43-kor befutó) zónázó vonattal érkezőket, feldíszített májusfával várjuk. A vonattal érkezők 8:50-kor találkozhatnak a vonat utolsó kocsijánál (megvásárolt jeggyel).

Telekocsi-táblázat itt!

Részvételi díj:

A részvétel ingyenes (de adományokat szívesen fogadunk a helyszínen kihelyezett dobozban). Utazásról és étkezésről mindenki egyénileg gondoskodik (megosztani természetesen ér). Kérünk Titeket, hogy szemetet se hagyjatok magatok után – ennek elszállításáról is egyénileg kell gondoskodni!

A programon mindenki saját felelősségére vesz rész, ez kiterjed mindenféle jogszabály betartásának egyéni kötelezettségére is, beleértve a természetvédelmi szabályok betartásának egyéni felelősségét is!