Szülők napja 2018

Program dátuma:

2018.04.07.

 

A Pálferis Szülők Napján a szülők kicsit megállhatnak és ránézhetnek szülői szerepükre, erőt gyűjthetnek, hogy aztán maguk, gyermekeik és környezetük javára válva folytassák a hétköznapokat. Közös élményben, töltekezésben, önismereti kiscsoportos foglalkozásokban, személyes megosztásokban lehet része a résztvevő szülőknek, úgy, hogy közben a gyermekeket is színes programok várják. Lehetőség lesz találkozni más pálferis szülőkkel és egyeztetni későbbi rendszeres találkozások céljából, hogy hosszú távon is egy támogató szülői csoport része lehessen, aki szeretne. Hagyományainkhoz híven, Pál Feri előadásával indul a nap. Várandós, illetve kisbabás anyukákat is várunk!

Program:

8:30-9:00        regisztráció

9:00-10:15      Pál Feri előadása: Szabjuk magunkat személyre – ne csak az okos eszközeinket! – díszterem

10:15-10:30    új házascsoportok alakítása, díszterem

10:30-11:00    szünet

11:00-14:00    workshopok/babás programok (megadott termekben)

14:00-14:15    szünet

14:15-14:30    közös búcsú + meglepetés, aula

****

9:00-14:00       gyerekprogramok: ügyességi játékok, népi játszóház, kézművesfoglalkozás, Varázsdoboz, Danny mesél

****

Ezekből a csoportokból választhattok 11 órától:

 

„…visszafordultak” Bibliodráma kizárólag párok számára
Sarkady Kamilla és Nyáry Péter – bibliodráma szupervizorok

Műhelyünkben a bibliodráma módszerét kínáljuk a résztvevőknek, mely lehetőséget ad arra, hogy belehelyezkedjenek egy bibliai történet szereplőinek helyzetébe és a történetet eljátszva találkozzanak azokkal az érzésekkel, amit ők is átélhettek. Ehhez nem szükségeltetik színészi adottság, pusztán nyitottság és játékkedv. Különlegesség, hogy kifejezetten párokat várunk erre a workshopra. Ami a normál csoportokban nem valósulhat meg, az itt teret nyer: az alkalom közös élménnyé válik és a pár tagjai együtt fogalmazhatják meg a maguk számára mindazt, amit átélnek és tanúságként magukkal visznek. Ilyenformán, reményeink szerint, nem csak a Biblia üzenetével, nem csak a csoport többi tagjával, hanem a pár másik tagjával is találkoznak a résztvevők.

Szülői minták ereje – BETELT!
dr. Mézes Zsolt – lelkész, mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető

Életünket szüleinktől kaptuk. Átadtak nekünk megannyi látható és láthatatlan élettapasztalatot. A műhelyben dramatikus gyakorlatokkal nézünk rá a bennünk élő apa- és anyaképeinkre. Szívünkben egész életünkben hordozzuk szüleinket, de leginkább tőlünk függ, hogyan tudjuk megeleveníteni e képek mögötti életadó erőt kapcsolatainkban és gyermekeink nevelésében.

A házasságban is nőnek maradni
Beke Csilla – mentálhigiénés szakember, pszichodráma- és bibliodráma vezető

Házasságkötés után, a gyermekek megszületése után a sok szerepkör, amit magunkra veszünk, nem kis energiánkat veszi igénybe. Nem csak anyaként, feleségként, társként, házvezetőnőként, vendéglátóként, anyukánk kislányaként, rendes menyként, kutyagazdiként, vagy esetleg újra munkavállalóként kell megfelelnünk, teljesítenünk. Igazi kihívás ebben a helyzetben, hogy hogy tud bennem megmaradni/megerősödni/újraéledni a NŐ. Hogy hogyan….? Na erről lesz itt szó! 🙂

B oldal: Az élet közepén – BETELT!
Ágostházi Réka – mentálhigiénés szakember, pszichodráma asszisztens, tréner, Weber Andrea – mentálhigiénés szakember

Mire elkezdjük életünk B oldalát, már nagyon sokféle tapasztalatot összegyűjtünk. Sokféle változást megélünk, mégis egészen újszerű helyzettel szembesülünk. Főbb témáink: Hogyan élem meg a változást, hogy felnőttek a gyerekeim? Mit tehetek értük, és mit tehetek magamért? Hogyan tudom leginkább támogatni őket? Mi lesz a „mama hotellel”? Milyen változások fognak történni a családban? … és a párommal? Fel tudom ismerni, hogy „életközepi válságban” vagyok? Mi történik a karrieremmel? Van egyáltalán az életemnek olyan területe, ahol nincs változás? Kik az én támogatóim?

„Randi csoport” pároknak – Csak mi ketten, gyerek nélkül – BETELT!
Zsupán Péter és Pólya Bella – tanácsadó szakpszichológusok

Frissítsük fel párkapcsolatunkat! Olyan párok jelentkezését várjuk, akik számára fontos a „minőségi idő” és a közös élmény, és játékos gyakorlatokban szívesen rátekintenének a saját és mások kapcsolatára.

Mesecsoport
Borbély Veronika – Mentálhigiénés szakember, meseterápiás szakember

„A mese megkönnyebbíti a szívet, s olyan porhanyóvá teszi az ember lelkét, hogy az álom magvai könnyen kicsíráznak benne” (Az Ezeregyéjszaka meséi)

Szeretettel hívlak és várlak mesés délutánomra, ahol egy Szicília népmesét
fogjuk közösen elmesélni, megalkotni. Gyere, ha elfáradtál a mindennapokban, most kikapcsolódhatsz és töltődhetsz! Mesecsoportjaimat Kincskereső Meseterápiás Módszer segítségével vezetem, ahol, rajzolunk, montázst készítünk. Mesét hallgatunk. Belemerülünk a csendbe. Relaxálunk és belső képekkel dolgozunk, mindehhez pedig semmi kézügyességre nem lesz szükséged. A csoportba olyan anyukákat várok, aki szívesen töltenek el együtt 3 órát egy megtartó biztonságot adó női körben

Összefoltozható múlt, újra szőhető jövő – BETELT!
Fodor Gábor – pedagógus, pszichodráma és bibliodráma vezető és Kálló Marianna – pedagógus, tréner

Van-e élet a házasság szétesése után? Milyen jövője van az új kapcsolatoknak? Összefoltozhatóak-e a lélek sebei? Összefoltozhatóak-e a szétesett kapcsolatok, lehet-e újradefiniálni a kapcsolatokat? Milyen lesz az új szereposztás? Mit kell összefoltoznunk? A múltat, a sebzett lelket, a megbántottak és elhagyottak sebeit? Vagy inkább újra kell szőni a jövőt? A work-shopban – dramatikus elemeket is használva – próbálunk válaszokat keresni és útravalót adni. Akik kísérnek Benneteket: Marianna és Gábor, házasok, akik közös gyermekük mellett egymás gyermekeit is nevelik.

Szükséges veszteségeink
Békési Tímea – néprajzkutató, addiktológiai konzultáns, családterapeuta-jelölt, gyászcsoport vezető

„Aztán a múlt mindig jól alakul.
Az lesz belőle, ami lehetett
volna, amit az ember szeretett
volna – s szeret, csak nem nyugtalanul,…”
(Tandori Dezső)
A veszteség szükséges része, krízise az életünknek, amely a személyiségfejlődésünk nagy lehetősége is egyben. Ebben a folyamatban hasonló fázisokon megyünk keresztül és hasonló kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Fájdalmasan alakít minket a veszteség megtapasztalása és átélése, talán újraértékeljük az életünk és sok minden mérlegre kerül. Megmérettetik hitünk, a hangsúlyok átrendeződnek. Milyen eszköztárunk van ehhez, ki segít nekünk? S mi történik, amikor a gyászoló családban gyermekek is vannak?

 

Ha 3 év alatti babával érkezel, az alábbi programokra őt is beviheted!

 

11:00-12:00

Sári torna ©

Medgyesy Sarolta – Konduktor, vizuális művészeti terapeuta

Ezt az időt főként az anyukák átmozgatására szánjuk nyújtógyakorlatokkal, gerinctornával, de játékos gyakorlatokkal a babák is mozognak. Ajánljuk, hogy kényelmes ruhában gyertek vagy hozzatok magatokkal váltóruhát!

 

12:30-14:00

Pelenkák között is boldogan

Szénási Kornélia – pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szülő-csecsemő konzulens, a Perinatus Alapítvány munkatársa

„Nekem azt mondták, ezek a legszebb hónapok, én pedig azon gondolkodom, hogyan éljem túl ezt a napot” – gondolja magában sok kialvatlan, karikás szemű édesanya időnként. Valljuk be, a kisbabával eltöltött első hónapok valóban embert próbáló idők. Fenekestül felfordul az életünk, különösen az első gyermek érkezésekor, minden a kisbaba körül forog, a párunkkal együtt töltött idő vagy a felhőtlen kikapcsolódás sokszor már csak emlékké válik. Felvetődik a kérdés: Mi lesz az anya igényeivel? Meddig lehet nyújtani a gondoskodást, odafigyelést, anélkül, hogy mi magunk kiüresednénk? Vajon elkerülhető az, hogy egy monoton mókuskerékké váljon az otthon eltöltött idő? Lehet az első év embert próbáló és örömteli egyszerre? Jó hírünk van, lehet! Egy kis tudatossággal és néhány egyszerű módszer beépítésével boldogabbá varázsolhatjuk a hétköznapokat. A közös beszélgetés során ezeket gyűjtjük össze, hogy tanuljunk, inspirálódjunk egymástól.

 

Mamasszázs

Zára Mónika gyógymasszőr

Igazi lazulás az anyukáknak, 15 perces relaxáló masszázs, míg melletted babádra figyelünk.

 

Támogatóink:

 

Helyszín:

Egyetemi Katolikus Gimnázium – 1015 Budapest, Szabó Ilonka utca 2-4.

Részvételi díj:

2500 Ft/fő

5000 Ft/pár (2 fő)